21 juni, 2024
DefensieHennis Etaleert Visie In Duitsland

Hennis Etaleert Visie In Duitsland
H

Onze Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert nam de uitnodiging aan om vandaag, 17 oktober 2016, de Duitse legerleiding toe te spreken. Haar boodschap in Berlijn: in deze tijden van onzekerheid, polarisatie en fragmentatie, is een eensgezind optreden cruciaal. Naast hoge militairen, hoorden ook Duitse politici en topfunctionarissen uit het bedrijfsleven hoe Hennis vooral praktisch wil omgaan met een veranderende wereld.

Eensgezind optreden
“Geen enkel land kan de uitdagingen van vandaag alleen aan”, aldus onze minister. Ze benadrukte de kracht van een eensgezind optreden. “Geen enkele macht in onze omgeving komt in de buurt van wat wij gezamenlijk op de mat kunnen leggen. Om onze vrijheid en manier van leven te beschermen, moeten we hand in hand optrekken.”

Gemeenschappelijk belang
“We hebben eenheid nodig”, zo stelde Hennis, “omdat migranten ook de komende jaren op onze deuren zullen blijven kloppen, omdat terroristen niet zullen aarzelen opnieuw toe te slaan, omdat de spanningen tussen landen en de conflicten rond Europa naar verwachting eerder zullen toenemen dan afnemen.” De vergaande samenwerking met de Duitse krijgsmacht noemt Hennis als voorbeeld van hoe de krachten vergaand kunnen worden gebundeld in het gemeenschappelijk belang.

Afschrikken Rusland voorop
Daarbij noemt onze minister het onwaarschijnlijk dat de relatie met Rusland op korte termijn verbetert. “Daarom moeten we onze aandacht verleggen van korte naar (middel)lange termijn.” Waar de NAVO eerder inzette op de zogenoemde geruststellende maatregelen ten behoeve van de oostelijke bondgenoten, wordt nu ingezet op meer structurele afschrikkende maatregelen.

Investeren in Defensie
De dreigingen en veranderingen vragen om investeringen in de krijgsmacht, zo hield de minister haar toehoorders voor. “Ook is meer balans binnen de NAVO broodnodig. De Europese belangen staan op het spel. Dan mogen we niet verwachten dat de Amerikanen structureel de zwaarste lasten dragen.”

Can do mentaliteit
Ze sprak verder haar waardering uit voor de Duitse en Nederlandse militairen die het uiteindelijke werk doen. “Het zijn de militairen die de defensiesamenwerking in de praktijk zichtbaar maken.”

Op dit moment werken beide landen schouder aan schouder in onder meer Afghanistan, Mali en Irak. De minister weet zich geïnspireerd door de praktische ‘can do’-mentaliteit van de mannen en vrouwen in uniform. De minister: “Zij maken onze militaire samenwerking tot een van de meest succesvolle ter wereld.”

Mening ODB
Nou daar hebben wij wat aan. Weer geen duidelijke taal maar een toespraak vol beloften die zoals vaker in een verkiezingsjaar loze beloften blijken te zijn. Onze mannen en vrouwen (zowel Duits als Nederlands) worden weer alom gigantisch geprezen, terwijl deze waardering op geen enkele manier concreet wordt gemaakt; om helemaal maar te zwijgen over onze (ex-)defensie industrie. Leuk voor de bühne om ‘een visie te delen’ (zie de vetgedrukte alineakoppen), echter wat houdt die visie nu echt in. Ook in Duitsland heeft schraalhans huisgehouden, maar heeft men wel de industrie netjes op orde gehouden. Jammer dat onze minister na drie jaren van kaalslag niet met een structurele oplossingen komt. Ook in Berlijn weer een gemiste kans.

Bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: