12 juni, 2024
DefensieHelpende hand van Genie bij treinongeluk Borne

Helpende hand van Genie bij treinongeluk Borne
H

Militairen hebben vannacht een noodweg aangelegd in Borne (Overijssel). Dankzij deze tijdelijke weg konden medewerkers van Prorail met zwaar materieel bij een daar gisteren verongelukte goederentrein komen en deze bergen. Dat was zonder de assistentie van Defensie niet mogelijk, omdat de grond rond de ongelukslocatie te drassig is.

genie 2De militairen zijn afkomstig van 101 Geniebataljon in Wezep en werden vanaf 19.30 uur gisteravond ingezet met 2 wegenmattenleggers, 700 meter wegelementen en een hijskraan. In de loop van de nacht waren ze klaar met hun werk en kon Prorail beginnen met de berging van de goederenwagens. Kort voor 6 uur vanmorgen was de zwaarst beschadigde wagon op een oplegger over de weg afgevoerd en kunnen de 5 resterende wagons door een locomotief worden weggesleept. Prorail kan nu beginnen met het herstellen van het spoor dat over een afstand van ruim 5 kilometer is beschadigd.

genie 1Het ondersteunen van civiele autoriteiten, waarop nationale operaties veelal zijn gericht, is één van de hoofdtaken van de Krijgsmacht. Mede door de veelvuldige inzet in crisishaarden in het buitenland beschikt Defensie over mensen, middelen en ervaringen die ook voor nationale inzet zeer relevant zijn. Defensie wordt dan ook regelmatig ter ondersteuning ingezet bij hulpverlening in Nederland. Zo moest in september 2009 bij Barendrecht een bergingstank er aan te pas komen om een verongelukte locomotief onder een viaduct vandaan te trekken. En uitgerekend deze week vinden op verschillende plaatsen in Nederland grote oefeningen plaats waarbij Defensie en de burgerinstanties deze samenwerking trainen.

Bron: MINDEF

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: