25 februari, 2024
DefensieHarskamp Thuisbasis Western Accord

Harskamp Thuisbasis Western Accord
H

Op de Generaal Winkelmankazerne in Harskamp vindt van 20 tot 31 juli de internationale oefening Western Accord 2015 plaats. De oefening kent een breed scala aan deelnemers uit met name West-Afrikaanse landen en staat onder leiding van de United States Army Africa, het landmacht-element van de Amerikaanse strijdkrachten dat zich op het Afrikaanse continent concentreert.

De Koninklijke Landmacht faciliteert namens Nederland de oefening, die normaliter in West-Afrika plaatsvindt. Vanwege de eerdere dreiging van de besmettelijke ziekte Ebola in die regio, is uitgeweken naar de Winkelmankazerne in Harskamp.

80 officieren uit onder meer Nigeria, Niger, Burkina Faso en andere leden van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS), beoefenen in Harskamp het aansturen van een sectorhoofdkwartier van de missie Minusma. Deze vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali heeft als doel de veiligheid en stabiliteit van dit land te herstellen. Nederland draagt met zo’n 450 militairen bij aan deze missie.

De oefening bestaat uit één week academics, waarin deelnemers lessen in planning en stafprocessen krijgen, gevolgd door een week commandopostoefening waarin missies worden gepland en uitgevoerd. Doel van Western Accord is het militaire vermogen en de onderlinge samenwerking tussen de deelnemende landen te verbeteren en tegelijkertijd het opbouwen en versterken van relaties. Western Accord maakt deel uit van een groter verband van jaarlijkse oefeningen, onder leiding van de United States Army Africa. Deze oefeningen dragen bij aan de capaciteitsopbouw van de deelnemende Afrikaanse landen om vredeshandhavingsoperaties in hun regio aan te kunnen sturen.

Bron: Mindef

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: