23 juli, 2024
DefensieGunning nieuw Nationaal Militair Museum naar Heijmans

Gunning nieuw Nationaal Militair Museum naar Heijmans
G

De Heijmans groep is door de Rijksgebouwendienst aangewezen om de nieuwbouw van het Nationaal Militair Museum (ook aangeduid als Defensiemuseum) te bouwen. Het gaat hier om een voorlopige gunning.

Het nieuwe Defensiemuseum, dat in het najaar 2014 zijn deuren opent, moet een van de topmusea van Nederland worden. Het legermuseum in Delft en het Militaire Luchtvaartmuseum in Soesterberg voegen hun collecties en kennis samen in één museum dat naar verwachting 200.000 bezoekers per jaar zal trekken.

Het Defensiemuseum komt op het noordelijk gedeelte van de voormalige vliegbasis Soesterberg. Op de plek van de oude hangars verrijst het nieuwe museum. De rest van het 400 hectare tellende terrein wordt ingericht als natuurgebied. De leegstaande loodsen worden nu stukje bij beetje al in beslag genomen door collecties van beide musea.

Op het grote buitenterrein komen exposities en is er voldoende ruimte voor evenementen. De tentoonstellingsruimte heeft voldoende plaats voor de opslag van de vele voertuigen en vliegtuigen van beide musea. De exposities zullen vooral gericht zijn op de rol van het leger in de samenleving.

Het project is aanbesteed middels een DBFMO-overeenkomst (Design, Build, Finance, Mantain and Operate) Dus ook de exploitatie van het museum valt onder de overeenkomst met een looptijd van 25 jaar. Tot het consortium Heijmans@Ventures behoren, Heijmans, Claus en Kaan Architecten, Kossman.de jong, H+N+S Landschapsarchitecten, Ergon, Arcadis Aqumen, Vermaat, ABT, Mijksenaar en Deens. De contractwaarde van het project zou ruim 100 miljoen euro bedragen.

Bron: MINDEF, Luchtvaartnieuws, Claus en Kaan Architecten

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: