23 juni, 2024
DefensieGrote Oefening Defensie In De West

Grote Oefening Defensie In De West
G

De ravage die orkaan Irma veroorzaakte staat velen nog in het geheugen gegrift.  Het belangrijk na het natuurgeweld zo snel mogelijk hulp te bieden. Defensie traint volgende maand dat zo goed mogelijk te doen. Als laatste van 4 marineschepen vertrok amfibisch transportschip Zr.Ms. Johan de Witt 26 augustus jl. richting de West.

Vanaf 9 september bereiden zo’n 700 Nederlandse militairen zich in het Caribisch gebied voor op hulpverlening na een natuurramp. Om dat zo realistisch mogelijk te doen gebeurt dat in het orkaanseizoen.

Hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snellius, patrouilleschip Zr.Ms. Groningen en ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan zijn al in het gebied voor oefening Caribbean Coast. De land- en luchtmacht doen ook mee, onder meer met 3 helikopters en eenheden van genie, geneeskundige dienst en 11 Luchtmobiele Brigade. Verder nemen ook Franse en Duitse militairen deel.

De oefening speelt zich af rond de eilanden Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Op het programma staan het structureren van crisiscommunicatie en het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Maar ook het bereikbaar maken van getroffen gebieden, de evacuatie van burgers en het direct leveren van noodhulp krijgen aandacht.

Orkaan Irma maakte duidelijk hoe belangrijk het is om goed voorbereid te zijn op dergelijk natuurgeweld. Om de 4 jaar organiseert Defensie daarom een grootschalige humanitaire oefening in het Caribisch gebied.

Bron: Defensie
Foto: AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: