23 juni, 2024
DefensieGrote groep actief dienende militairen nu ook veteraan

Grote groep actief dienende militairen nu ook veteraan
G

Ongeveer 850 actief dienende militairen hebben 22 augustus tegelijk het Draaginsigne Veteranen ontvangen. De bijna 170 opvarenden van Zr. Ms. Van Speijk kregen naast het insigne ook de veteranenpas. Het schip is actief geweest voor de antipiraterijmissie Ocean Shield van de NAVO.

Meer dan 700 landmacht militairen met uitzendervaring ontvingen in Ermelo, ’t Harde en Roosendaal het insigne. Alle nieuwe veteranen kregen ook het Handboek Veteraan om hen te informeren over hun status als veteraan. Met de aanpassing van de Veteranenwet heeft de Koninklijke Landmacht als grootste krijgsmachtdeel 20.000 veteranen in werkelijke dienst erbij gekregen.

De komende maanden krijgen alle ‘nieuwe’ veteranen bij Defensie hun Draaginsigne Veteranen en het Handboek Veteraan uitgereikt. Op de Veteranendag op 29 juni reikte Minister Jeanine Hennis op het Binnenhof de eerste draaginsignes voor veteranen uit aan militairen in werkelijke dienst. Toen aan slechts één vertegenwoordiger per krijgsmachtdeel.

Het Draaginsigne Veteranen is in 2003 ingevoerd, maar werd tot 29 juni van dit jaar alleen uitgereikt aan militairen die niet meer actief dienden. Het symboliseert een algemene waardering voor het belangrijke en risicovolle werk dat veteranen in het verleden hebben verricht. Daarnaast heeft het een belangrijke functie voor de herkenning van veteranen onderling.
Het is voor militairen in werkelijke dienst niet toegestaan het Draaginsigne Veteraan op het uniform te dragen. Reden hiervoor is dat deze juist bedoeld is voor als men in burger loopt en dus niet te herkennen is als uitgezonden (oud)-militair. Het VS 2-1593 (voorschrift) zal op korte termijn worden herzien waarbij het besluit aangaande de Veteranenspeld nader zal worden gedefinieerd.

Bron MINDEF

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: