13 juli, 2024
DefensieGebrek aan transportheli's in Mali ?

Gebrek aan transportheli’s in Mali ?
G

Volgens premier Mark Rutte (VVD) hoeven met de komende Nederlandse missie in Mali geen eigen transporthelikopters mee. “Onze inschatting is dat het goed in VN-verband te organiseren is”, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie van vrijdag 29 november.

Op een hoorzitting over de missie in de Tweede Kamer uitten zowel het CDA als ChristenUnie zorgen over een mogelijk tekort aan luchttransportcapaciteit. Ook deskundigen van denktanks (Clingendael) en militaire vakbonden verklaarden zich zorgen te maken over het gebrek aan transporthelikopters. Nederland beschikt onder andere over Chinook transporthelikopters van vliegbasis Gilze Rijen.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie wees er na de ministerraad op dat de missie nog moet worden opgebouwd. Ze wacht aanbiedingen van andere landen voor transporthelikopters “met vertrouwen af”. Ze zei erbij dat een tekort aan transporthelikopters geen “show stopper” is. Het beperkt hooguit de actieradius van de Nederlandse militairen, aldus Hennis.

 Bron: ANP

Mening ODB

De ODB is van mening dat militairen op uitzending kunnen beschikken over alle middelen die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de missie. Voor de uitzending naar Mali heeft de Minister van Defensie internationale afspraken gemaakt, met vooral Frankrijk, indien transport helikopters gewenst zijn. Maar zegt in feite daarbij dat een niet gegarandeerde medevac geen showstopper is.
Er is door de Minister niet gekozen voor het meesturen van eigen transporthelikopter capaciteit, omdat dit zou ten koste gaan van andere missies en opdrachten en dan zouden er keuzes gemaakt moeten worden.
De ODB is van mening dat het gebrek aan transporthelikoptercapaciteit een direct gevolg is van de vele bezuinigingen op defensie. Daarbij vraagt de ODB zich gelijk ook meteen af wat we nog wel kunnen, want zo groot is deze missie naar Mali nou ook weer niet.

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: