21 juli, 2024
DefensieFrisian Flag op vliegbasis Leeuwarden

Frisian Flag op vliegbasis Leeuwarden
F

In de periode van maandag 13 april tot en met vrijdag 24 april 2015 vindt op vliegbasis Leeuwarden de internationale vliegoefening Frisian Flag weer plaats. Gedurende twee weken beoefenen jachtvliegers complexe missies in internationaal verband.

De focus van Frisian Flag ligt op internationale samenwerking, leiderschap en precisie. Dit betreft naast deelname van vliegtuigen van de diverse landen ook de samenwerking tussen internationale gevechtsleiding en luchtverkeersleiding. Op de basis werken 800 extra manschappen die in de regio verblijven.

De deelnemers zullen zullen zowel ’s ochtends als ’s middags sorties vliegen. Er zijn meerdere gebieden in het Nederlandse luchtruim waar gevlogen zal gaan worden, t.w. in oefengebieden boven de Noordzee, bij Vlieland en ten noordwesten van de provincie Groningen. Frisian Flag is een oefening die erg bekend staat in de spotters-wereld van Europa. Vele mensen zullen er op af komen om de vele vliegtuigen te aanschouwen.

Naast de Nederlandse F-16’s van de vliegbasis Leeuwarden en vliegbasis Volkel is ook de Poolse luchtmacht met F-16’s vertegenwoordigd. Andere deelnemers zijn de Duitsers met Eurofighters, de Spaanse en Finse luchtmacht met F-18’s en de Amerikaanse Luchtmacht met F-15’s. Ook neemt een C-130 transportvliegtuig en een DA-20 storingsvliegtuig deel.

Recente missies laten duidelijk het belang van internationale samenwerking zien. De laatste jaren werd tijdens alle buitenlandse missies, zoals in Afghanistan en Polen, samengewerkt met verschillende landen. Sinds oktober 2014 neemt Nederland deel aan de operaties boven Irak met de Air Task Force Middle East.

Bron: Ministerie van Defensie
luchtvaartnoordnederland.nl

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: