28 mei, 2024
DefensieForse Drugsvangst Zr. Ms. Friesland

Forse Drugsvangst Zr. Ms. Friesland
F

Afgelopen week heeft het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Friesland een go-fast (snelle motorboot) onderschept met 315 kilo cocaïne 60 mijl zuid van de Dominicaanse Republiek. Dit was de tweede succesvolle onderschepping van het patrouilleschip in twee weken tijd.

De onderschepping was mogelijk dankzij de aanwezigheid van een helikopter van de Amerikaanse Kustwacht, die, bij gebrek aan eigen helikopter van DHC, op het marineschip is gestationeerd. Het was namelijk de helikopter die de snelle smokkelboot ontdekte tijdens een routine patrouille.

Nadat de drugssmokkelaars doorkregen dat ze ontdekt waren sloegen ze met hoge vaart op de vlucht. Daarop werden er vanuit de helikopter waarschuwingsschoten voor de boeg gevuurd maar de bemanning staakte haar vlucht niet. Om de smokkelaars toch te stoppen werd een van de de buitenboordmotoren middels een gericht schot uitgeschakeld.

Op het moment dat de go fast stil in het water lag is het Law Enforcement and Detachment Team (LEDET) van de (USCG) Amerikaanse Kustwacht aan boord gegaan. Zo’n team is vanaf de jaren 90 standaard op marineschepen in de West gestationeerd. Zij vonden 9 pakketten cocaïne met een totaalgewicht van 315 kilo. De twee verdachte smokkelaars en de drugs zijn aan boord genomen en overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht.

De vorige drugsonderschepping van Zr.Ms. Friesland was 10 dagen geleden. Toen hield het marineschip een go fast tegen met een lading van 440 kilo cocaïne, ten noorden van Colombia.

Bron Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: