22 juni, 2024
DefensieForensisch opsporingsteam naar Oekraïne!

Forensisch opsporingsteam naar Oekraïne!
F

Forensisch opsporingsteam naar Oekraïne!

Een forensisch en opsporingsteam (FO-team) is vorige week vertrokken richting Oekraïne om onderzoek te doen naar oorlogsmisdrijven. Dat is vrijdag 28 april 2023 bekendgemaakt. Dit keer gaat het om een ongeveer 60-koppig team, waar ook 9 Tsjechische experts deel van uitmaken.

Marechaussee

De Nederlandse tak bestaat wederom uit rechercheurs van de marechaussee. Zij worden aangevuld met experts van andere defensieonderdelen. De taken van het team zijn onderzoek doen en bewijs veiligstellen. Dat gebeurt onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC).

Eerdere onderzoeken

Het is de derde keer dat het FO-team naar Oekraïne gaat. In mei vorig jaar gebeurde dat voor het eerst. Na een aantal weken onderzoek kwam het weer terug. De tweede keer vond eind vorig jaar plaats. In die periodes is bewijs veiliggesteld. Dit is overgedragen aan het ICC. Daar wordt bepaald of tot vervolging wordt overgegaan.

Risico

Nederland en Tsjechië geven dit keer gezamenlijk invulling aan de inzet. Die is zeker niet zonder risico. In Oekraïne wordt nog altijd hevig gestreden.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeelding: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: