28 mei, 2024
DefensieFinanciële Integriteitschendingen Vliegbasis Eindhoven?

Financiële Integriteitschendingen Vliegbasis Eindhoven?
F

Het ministerie van Defensie onderzoekt mogelijke ‘financiële integriteitsschendingen’ op Vliegbasis Eindhoven. Het personeel is hierover vandaag ingelicht. “We onderzoeken nu de feiten. Aan de hand van de feiten worden de vervolgstappen bepaald. Als de meldingen kloppen gaat het om ernstige misstanden, daarom is het van het grootste belang dat we dit zorgvuldig onderzoeken”, aldus de commandant van de vliegbasis, kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan, in een officiële verklaring.

Naar verluidt zijn meerdere personen hierbij betrokken. Een woordvoerder van Defensie wilde verder niet ingaan op de precieze aard van de misstanden in verband met het onderzoek.

Op advies van de Koninklijke Marechaussee volgt nu eerst een intern onderzoek naar de mogelijke fraude. Als strafbare feiten zijn gepleegd volgt aangifte bij de marechaussee. De kolonel voert sinds begin vorige maand bevel over de vliegbasis. Ze werd al kort na haar aantreden geconfronteerd met de zaak, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van alle transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak is het uitvoeren van militair luchttransport door 334 en 336 squadron voor wereldwijde militaire operaties, humanitaire missies en speciale opdrachten. Bovendien verricht luchtmachtpersoneel dag en nacht luchthaventaken voor het civiele gedeelte, Eindhoven Airport.

Bij de vliegbasis werken ongeveer zevenhonderd mensen, waarvan 95 procent militair. Eindhoven accommodeert jaarlijks 30.000 civiele en ruim 5.000 militaire vluchten. Ook huisvest het vliegveld het hoofdkwartier van het European Air Transport Command (EATC)

In 2015 werden bij Defensie maar liefst 417 meldingen van vermoedelijke integriteitsschendingen gedaan. Het gaat dan voornamelijk om misdragingen in de privé-sfeer, ongewenste omgangsvormen en financiële schendingen. Er werden uiteindelijk 284 integriteitsschendingen geconstateerd die leidden tot het ontslag van 114 ambtenaren.

Bij Defensie worden veel meer mensen ontslagen om integriteitsschendingen dan bij de rest van de overheid of in de burgermaatschappij. Vorig jaar verloren zeventig personeelsleden hierom hun baan. Dat verschil wordt veroorzaakt door het feit dat bij Defensie veel striktere normen gelden.

bron: Mindef, Eindhovens Dagblad, ANP

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: