21 juni, 2024
DefensieF-16’s versterken Baltische strijdkrachten

F-16’s versterken Baltische strijdkrachten
F

Nederland wil vanaf september vier F-16’s leveren voor de bewaking van het Baltische luchtruim. De jachtvliegtuigen gaan vanuit Noordoost-Polen patrouilleren boven de oostelijke helft van het NAVO-gebied.
 
Nederland zal de NAVO dit aanbod eind mei doen in aanvulling op de eerdere bijdragen zoals de luchtcapaciteit (vlieguren) voor een AWACS radarvliegtuig en de mijnenjager Zr. Ms. Makkum die tot eind juni meedoen aan patrouilles en inspecties op en boven de Baltische Zee. De NAVO heeft vanwege de crisis in Oekraïne meer militaire middelen  ingezet om oostelijke bondgenoten die zich bedreigd voelen, gerust te stellen.  Nederland komt als bondgenoot zijn plicht na om in tijden van spanning NAVO landen en gebieden te beschermen. Met deze extra bijdrage wordt de onderlinge solidariteit nogmaals onderstreept.

Nederland biedt voor de periode van begin september tot eind december 2014 vier F-16’s aan om vanaf  het Poolse Malbork de luchtruimbewaking van Estland, Letland en Litouwen te versterken. De toestellen opereren niet langer alleen vanaf de Litouwse luchtmachtbasis Siauliai, maar ook vanaf Amari in Estland en Malbork in Noordoost-Polen. De toestellen dienen niet alleen als ondersteuning van de oostelijke bondgenoten. Ze kunnen ter plekke ook goed oefenen met de Poolse luchtmacht en de AWACS-radarvliegtuigen.

Estland, Letland en Litouwen beschikken niet over eigen jachtvliegtuigen. Andere NAVO-lidstaten nemen daarom de bewaking van het luchtruim van de Baltische landen voor hun rekening. Voor dit zogeheten Baltic Air Policing leveren de NAVO-partners om beurten jachtvliegtuigen.

bron: ministerraad
foto:ministerie van Defensie

Arag Banner
Vorig artikel
Volgend artikel
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: