23 juni, 2024
DefensieF-16’s Naar Schiphol?

F-16’s Naar Schiphol?
F

Hoe opereer je of verplaats je met F-16’s op luchthaven Schiphol wanneer je bij extreme weersomstandigheden niet meer kunt landen op je thuisbasis? 2 F-16’s, afkomstig van vliegbasis Leeuwarden, landen op dinsdag 26 januari voor het eerst op onze nationale luchthaven. De F-16’s arriveren rond het middaguur en vertrekken enige tijd later weer naar de thuisbasis. Luchthaven Schiphol fungeert in Nederland als een van de nooduitwijkhavens voor militair vliegverkeer.

Om gebruik te mogen maken van luchthaven Schiphol is het van belang dat de algemene procedures op Schiphol worden geoefend. Dit is de belangrijkste reden voor de vlucht naar Schiphol.

Afwisselend staan op vliegbasis Volkel en Leeuwarden 2 bewapende F-16’s stand-by, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Dit heet de Quick Reaction Alert (QRA). Indien noodzakelijk zijn de F-16’s binnen enkele minuten in de lucht. Bijvoorbeeld bij dreiging van geweld in een vliegtuig of bij een bommelding. Voor het begeleiden van een dergelijke situatie heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een speciale procedure ontwikkeld. De “Renegade”-procedure is een regeling voor het verlenen van militaire bijstand ten behoeve van de bewaking van het Nederlandse luchtruim en de inzet van defensiemiddelen tegen terroristische dreiging vanuit de lucht.

Luchthaven Schiphol is 24/7 operationeel en is als nooduitwijkhaven beschikbaar. Redenen voor het gebruik van Schiphol als nooduitwijkhaven van de F-16’s kunnen zijn: verslechterende weersomstandigheden op de thuisbasis, zoals opkomende dichte mist, zware sneeuwval of ernstige ijzel. Na het landen op Schiphol vertrekken de F-16’s weer zodra de omstandigheden op de thuisbasis het toelaten. Ze worden dus niet permanent of tijdelijk op luchthaven Schiphol gestationeerd.

Bron MINDEF

[vc_video link=”https://youtu.be/DCfo9JxC6SE” title=”F-16 landen op Schiphol”]

(Video Keesjan Haasnoot kjh4media.com)

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: