Woensdag 3 september vertrekken de eerste 5 F-16’s waarvan 1 logistieke reserve van vliegbasis Volkel en Leeuwarden naar de Poolse bases Lotnictwa bij de plaats Malbork om te patrouilleren boven de oostelijke helft van het NAVO-gebied. Dit gebeurt in het kader van de  intensivering van Baltic Air Policing (BAP), de bescherming van het luchtruim van de Baltische staten.

De Nederlandse bijdrage maakt deel uit van de maatregelen van de NAVO om gezamenlijk op te treden ter bescherming van de oostelijke bondgenoten als gevolg van de crisis in Oekraïne. Nederland draagt hier als bondgenoot aan bij. Behalve de versterking van de luchtruimbewaking van Estland, Letland en Litouwen is de Koninklijke Marine actief met een mijnenjager in de Baltische zee en leveren de KDC-10 tankvliegtuigen van de Luchtmacht ondersteuning met het in de lucht bijtanken van de NAVO Aitborne Warning And Control System (AWACS) radarvliegtuigen die patrouilleren boven Pools en Roemeens grondgebied.

Het Nederlandse F-16 detachement 1(NLD) BAPTF, wat rouleert met jachtvliegtuigen en personeel van vliegbasis Volkel en Leeuwarden, is tot en met eind december operationeel inzetbaar vanuit Malbork in Polen.

Bron & foto: Mindef

KlussenKlussen
Vorig artikelDe Militair van de toekomst
Volgend artikelTNO & Defensie organiseren conferentie over de effecten van onderwatergeluid