23 juni, 2024
DefensieExtra Slagkracht Tegen Cyberdreiging

Extra Slagkracht Tegen Cyberdreiging
E

Defensie vergroot haar offensieve cybercapaciteiten en cyberweerbaarheid. Dat is nodig om de krijgsmacht en Nederland te beschermen tegen de digitale dreigingen. De grootste dreiging komt van landen, die zich weinig aantrekken van de regels. Dit staat in de nieuwe Defensie Cyber Strategie die minister Bijleveld 12 november 2018 aan de Kamer stuurde.

Digitale spionage
De cyberdreiging is de afgelopen jaren fors toegenomen. Goede verdediging en beveiliging zijn niet voldoende om kwaadwillende landen of organisaties te weerhouden van digitale aanvallen. “Daarom moeten we echt investeren in de bestrijding van digitale spionage, beïnvloeding en sabotage”, benadrukt de minister.

Tegenstander afschrikken
Het ontwikkelen van aanvallende digitale slagkracht is daarom noodzakelijk. “Om tegenstanders af te schrikken, moeten we laten zien dat we terug kunnen slaan’’, legt Bijleveld uit. ,,Verder gaan we daders vaker publiekelijk aanspreken, zoals bij de door de MIVD verstoorde Russische cyberoperatie in Den Haag, gericht tegen de OPCW.’’

Samenwerking NCTV
Ook moet er rekening mee worden gehouden dat bepaalde landen doelgericht malware plaatsen in vitale sectoren van Nederland. Dit gebeurt om die later te kunnen beschadigen of beïnvloeden bij een eventueel (militair)conflict. Defensie moet hiertegen kunnen optreden, in nauwe samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de betreffende sectoren.

Nieuwe verdedigingsinstrumenten
Uit de strategie blijkt ook dat er nieuwe verdedigingsinstrumenten komen. Zoals sensoren om aanvallen beter en sneller te kunnen ontdekken. De kennis van het personeel moet optimaal zijn en blijven. Ook moeten de cybermedewerkers beschikken over de modernste technieken.

Defensie Cyber Commando
Bij toekomstige missies en operaties wordt de digitale component steeds belangrijker. Het Defensie Cyber Commando is een belangrijke speler in dit verhaal. Net als andere gevechtseenheden is het een operationele eenheid met wapensystemen. Denk aan op maat gemaakte middelen om een brug te blokkeren, een radar uit te zetten of andere systemen te saboteren.

Extra investeren
Defensie gaat vanaf volgend jaar 1,5 miljoen euro extra investeren in cyberonderzoek (totaal bijna 6,5 miljoen euro). Waar mogelijk wordt dat met andere ministeries gedaan. De minister: ,,Kennis en innovatie zijn nodig om voor te blijven op tegenstanders en ons te beschermen tegen nieuwe digitale dreigingen.’’

Bron: MinDef
Foto: AVDD/AIVD/redactie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: