8 oktober, 2024
DefensieExtra capaciteit voor Nederlandse luchtverdediging

Extra capaciteit voor Nederlandse luchtverdediging
E

De Nederlandse luchtverdediging krijgt extra capaciteit tegen dreiging van gevechtshelikopters en -vliegtuigen. Per 1 oktober 2020 is er een nieuwe eenheid die vijandelijke doelwitten kan uitschakelen met STINGER-raketten, die ze vanaf de schouder lanceren. De speciale manier van optreden maakt het mogelijk om militairen op de grond te beschermen tegen acute luchtdreiging op korte afstand.

Het nieuwe STINGER-peloton is voornamelijk bestemd om snel inzetbare eenheden zoals het Korps Mariniers en 11 Luchtmobiele brigade goed te  kunnen ondersteunen. Ook kunnen deze STINGER-teams worden ingezet aan boord van schepen. Met de oprichting van dit peloton krijgt het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC) na jaren van bezuinigingen weer een nieuwe eenheid onder haar commando. De officiële oprichting van dit STINGER-MANPAD peloton heeft vandaag plaatsgevonden op de thuisbasis van de luchtverdediging te Vredepeel.


Nieuwe dreiging

Nederlandse militairen krijgen tijdens hun optreden steeds vaker te maken met verschillende soorten dreiging vanuit de lucht. Naast vijandelijke vliegtuigen en gevechtshelikopters, zien we tegenwoordig steeds vaker onbemande luchtvaartuigen die op korte afstand bedreigend kunnen zijn voor militairen op de grond. Om onze militairen ook in dit spectrum te kunnen beschermen, gebruikt het DGLC onder andere de STINGER-raket. De betrouwbare STINGER-raket, is zowel van voertuigen, als vanaf de schouder te lanceren. Het nieuwe peloton zal zich gaan richten op de lancering vanaf de schouder.

Nieuw personeel
De nieuw opgerichte eenheid bestaat uit speciaal getrainde teams die snel en flexibel kunnen opereren. De luchtverdedigers van het STINGER-peloton moeten in staat zijn om met de best getrainde eenheden van de krijgsmacht op pad te gaan voor het leveren van de luchtverdediging zoals de luchtmobiele eenheden en mariniers. Voor het vullen van het peloton wordt personeel vanuit het DGLC ingezet maar zijn ook nieuwe militairen aangesteld. Deze nieuwe militairen hebben een versneld sollicitatietraject doorlopen wat onderdeel is van een beproeving voor het nieuwe personeelssysteem voor defensie. Een deel van deze nieuwe militairen beginnen 19 oktober aan de Algemene Militaire Opleiding die voor het eerst op de Luitenant-generaal Bestkazerne wordt gegeven. Het DGLC heeft een traject opgestart om kandidaten binnen 1 dag volledig te keuren en aan te stellen bij de eenheid. Daarna volgen de militairen hun opleidingen op de kazerne en worden ze in de Peel te werk gesteld.

Aan het einde van hun contract begeleid het DGLC hun van werk-naar-werk of kijkt naar toekomstmogelijkheden binnen de krijgsmacht. Hiermee hoopt de eenheid een nog aantrekkelijkere werkgever te worden in de regio.

Noot voor de redactie:

In verband met COVID-19 maatregelen heeft de ceremonie in afgeslankte vorm plaatsgevonden en is er geen media uitgenodigd.

Foto’s zijn 1 week te downloaden via: https://we.tl/t-pzWdaqo0dZ
U kunt bijgevoegde foto’s vrij gebruiken onder de bronvermelding: Ministerie van Defensie.

Ook kunnen onze social media berichten worden gedeeld:
Twitter:  https://twitter.com/dglc_kl
FB: https://www.facebook.com/dglc.kl
Instagram: @dglc.kl
LinkedIn: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6717370238666588161


Indien u meer wilt weten kunt u contact opnemen met kapitein Donny Demmers van Sectie Communicatie DGLC via email: djpc.demmers@mindef.nl of 0493-592020

Tekst: Persbericht DGLC Vredepeel

Afbeelding: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: