30 maart, 2023
DefensieExtra Bushmasters voor Defensie

Extra Bushmasters voor Defensie
E

Defensie heeft 12 nieuwe Bushmasters besteld. De voertuigen zijn een aanvulling op de 86 Bushmasters die in 2006 werden aangeschaft. De krijgsmacht krijgt een nieuwe versie met aanvullende bepantsering en van binnenuit bedienbare wapens.

De Bushmaster is een gepantserd wielvoertuig voor patrouilles en het vervoeren van infanteristen en is bestand tegen zware explosieven. Dat komt onder meer door de V-vormige bodem met hoog rekbare platen die de druk van een explosie afbuigt. Het voertuig is een 4×4 pantserwagen, maar hoewel hij slechts vier wielen heeft, is het geen klein voertuig. Hij heeft een lengte van meer dan 7m, een breedte van 2,5m en een dakhoogte van ruim 2,5m. Het onbeladen gewicht is 12,5 ton; het volledig beladen gewicht is vijftien ton. Ook al is het waadvermogen 1,20m, het voertuig is hiermee niet amfibisch. De Bushmaster kan door de lucht worden vervoerd in een C-130 Hercules , A-400 Grizzly, of de C-17 Globemaster III.

De 12 Bushmasters zijn besteld met het oog op het omvormen van de gemechaniseerde brigade tot een gemotoriseerde lichte brigade. Defensie schaft in totaal 20 extra pantservoertuigen aan om de landmacht en de marine beter uit te rusten voor hun taken. Met de extra Bushmasters kunnen eenheden beter worden getraind voor missies en zijn meer eenheden inzetbaar met hetzelfde voertuigtype. De levering is versneld dankzij het bezoek van Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp aan Australië. De Australische landmacht had een order geplaatst voor Bushmasters en tijdens het bezoek van de CDS is afgesproken dat Nederland 12 exemplaren van die order kon overnemen. De voertuigen komen naar verwachting in 2016.

De Bushmaster heeft zich ruim bewezen tijdens de missies in Afghanistan, Irak en recent nog in Mali. Het is gebleken dat de militairen in de Nederlandse Bushmasters goed zijn beschermd tegen bijvoorbeeld bermbommen. Het voertuig heeft daarmee levens gered. De pantservoertuigen die destijds voor Afghanistan zijn aangekocht, hebben naar volle tevredenheid hun taken verricht. Daarop is besloot defensie ze in het voertuigenbestand te houden en zelfs nieuwe exemplaren aan te schaffen.

Een aantal Bushmasters heeft een arm voor het veilig onderzoeken van een verdacht(e) locatie of object. Deze versies worden ingezet voor counter-IED-taken en het opsporen van geïmproviseerde explosieven (IED’s).De Bushmaster heeft o.a. een drukbeveiligde reservebrandstoftank met ongeveer 19 liter brandstof. Raakt de hoofdtank beschadigd, dan kan het voertuig nog zo’n 50 kilometer op reserve rijden. Thales Australië levert de voertuigen. Evenals alle andere Bushmasters gebruiken de voertuigen het SOTAS-communicatiesysteem. Dit systeem maakt niet alleen mondelinge communicatie mogelijk, maar voorziet ook in het verzenden van data in vrijwel alle gangbare formats.

bron: Defensie
Thales

Gerelateerd: