27 februari, 2024
DefensieEinde Nederlandse Helikopterbijdrage in Mali

Einde Nederlandse Helikopterbijdrage in Mali
E

Nadat de Nederlandse helikopterbijdrage in Mali begin dit jaar formeel was beëindigd, keren nu ook de Chinook helikopters terug. Eén van de drie Chinooks komt donderdag 23 maart per C-17 transportvliegtuig aan op vliegbasis Gilze-Rijen. 

Ontvangst en terugblik

Bij aankomst van deze transporthelikopter zal Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt terugblikken op de bijdrage door de luchtmacht aan deze missie. De Chinooks vlogen, samen met Nederlandse Apache helikopters, voor de United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA).

In totaal vier Nederlandse Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters vervulden de afgelopen jaren een belangrijke rol in de missie. De Apaches verzamelden inlichtingen en ondersteunden Nederlandse eenheden op de grond. De Chinooks zorgden onder meer voor troepen-, goederen- en gewondentransport. De Apaches zijn al eerder naar Nederland teruggekeerd.

Overwegingen beëindiging deelname

De helikopters zijn in feite jarenlang eenzijdige ingezet in Afghanistan, gevolgd door MINUSMA. In combinatie met onvoldoende vlieguren, om een volledig hersteltraject in te zetten, is de generieke geoefendheid van de Apache- en Chinook-vliegers zowel bij inzet als in Nederland ernstig afgenomen. Bovendien is de uitzenddruk op het ondersteunende en technische personeel groot, met gevolgen voor het respecteren van de uitzendbescherming. Tot slot is het aantal reservedelen op dit moment niet voldoende om zowel de helikopters in de missie als die in Nederland inzetbaar te houden. Een verdere verlenging van deze inzet werd dan ook niet verantwoord geacht.

De eerste Chinook arriveerde afgelopen 16 maart al in Nederland, de laatste wordt medio april op de thuisbasis verwacht. De Duitse luchtmacht heeft de taken van de transporthelikopters inmiddels overgenomen. De Verenigde Naties (VN) wil met MINUSMA de veiligheid en stabiliteit in Mali herstellen. Nederland draagt hier sinds april 2014 aan bij en levert onder andere langeafstandsverkenners, politietrainers en inlichtingenpersoneel om informatie te verzamelen.

Bron Mindef/redactie ODB

Mening ODB
Goed dat onze heli’s zijn teruggekeerd. Door jarenlange inzet is ook de voorraad reserve onderdelen gedaald naar een gevaarlijk niveau. Tijd om alles weer op te lappen en om tevens te analyseren wat nodig is voor een volgende inzet.

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: