25 mei, 2024
DefensieEfficiëntere inzet kustwacht Caraïbisch gebied

Efficiëntere inzet kustwacht Caraïbisch gebied
E

De ministers van Justitie van Aruba, Curaçao, en St. Maarten willen een efficiëntere verdeling van het aantal beschikbare uren van de kustwacht over de zeegebieden van deze eilanden.

Dit is de uitkomst van de bijeenkomst van de ministers van de drie eilanden afgelopen week op Curaçao. Minister Dowers (AVP) is van mening dat de inzet van helikopters van de kustwacht ook moet plaatsvinden rond de eilanden.

Boven de wateren van Aruba worden geen patrouilles met helikopters uitgevoerd door de kustwacht. Het aantal heli’s van de kustwacht wordt binnenkort uitgebreid. Ook moet het kustwachtvliegtuig meer uren boven de territoriale wateren van Aruba vliegen.
Alarmerend is de mensensmokkel naar St. Maarten waar nog steeds geen radarcontrole mogelijk is op illegaal scheepvaartverkeer en men het moet doen met beperkte aanwezigheid van de kustwacht.Het komt erop neer dat de uren dat wordt gevlogen deze efficiënter worden verdeeld over de eilanden. Maar men is het erover eens dat dit niet alleen een zaak is van de Kustwacht maar dat ook andere instanties van de eilanden zoals de politie hieraan deelnemen.

Het idee werd geopperd om politieagenten de mogelijkheid te geven om een opleiding, voor een bepaalde periode, bij de kustwacht te volgen. Daarna kunnen ze op een van de eilanden terecht bij de maritieme politie of bij een ander onderdeel.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: