19 juli, 2024
DefensieEerste contact met nieuwe satelliet

Eerste contact met nieuwe satelliet
E

2 juli 2013, 16.09 uur

Defensie heeft de afgelopen dagen voor het eerst contact gemaakt met de tweede van op termijn 4 zogenoemde AEHF-satellieten (Advanced Extreme High Frequency). Het netwerk van communicatiesatellieten moet Defensie op termijn onafhankelijk maken van commerciële aanbieders en zorgen voor de veiligste en meest robuuste verbinding voor vitale informatie.

Terminals in werking

het-ankerstation-lauwersmeer-archieffoto-ministerie-van-defensieOnder leiding van een Amerikaans team met technici van de Defensie Materieel Organisatie, het Joint Informatievoorziening Commando en het Marinebedrijf zijn nu de maritieme ontvangstterminals in werking gesteld. Een bij het Ankerstation Lauwersmeer en een aan boord van het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) Zr. Ms. Zeven Provinciën. Uiteindelijk krijgen alle 4 de LCF-fregatten een dergelijke terminal. Na het zomerverlof worden de mobiele landterminals in gebruik genomen.

Uitwisseling gegevens

militaire-satelliet-aan-boord-zr-ms-de-zeven-provincies

Tot halverwege volgend jaar beproeft een Nederlands testteam zowel de maritieme als de landgebonden terminals. Hierbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de mogelijkheden om gegevens uit te wisselen met partnerlanden als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada. Als de systemen voldoende zijn getest, worden ze overgedragen aan de operationele gebruikers.

Cape Canaveral

Overigens staat de lancering van de derde satelliet gepland voor eind september 2013. De lanceerdatum van de vierde satelliet moet nog worden vastgesteld. De 4 satellieten zorgen samen voor wereldwijde dekking. De eerste zorgt voor dekking boven het Amerikaans continent. De tweede satelliet werd op 5 mei 2012 gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida en arriveerde begin juni 2013 op zijn positie boven Europa. Deze verzorgt de dekking boven Europa, het Midden-Oosten en de Atlantische Oceaan en is dus met name voor Nederland en partner Groot-Brittannië van belang.

 

De lanceringen maken deel uit van het project Militaire Satelliet Communicatie. Doel is het verkrijgen van gegarandeerde satellietcapaciteit voor militair gebruik.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: