16 juni, 2024
DefensieEerste Belgische Commandant In Den Helder

Eerste Belgische Commandant In Den Helder
E

Christophe Colonval is de eerste Belg die als commandant van de Nederlands-Belgische Operationele School van de marine is aangesteld. De korvetkapitein, die te herkennen is aan een forse baard, is de opvolger van overste Jos Oppeneer die in september op tragische wijze om het leven kwam.

Commandeur Huub Hulsker (P&O) prees de nieuwe commandant om zijn doorzettingsvermogen en om zijn kennis van de Nederlandse cultuur. De school, met de marinehaven Den Helder, is één van de belangrijkste opleidingscentra binnen de beide marines met jaarlijks 3000 leerlingen van de Belgische, Nederlandse, Britse en Duitse marine. Het heeft 190 medewerkers waaronder 135 Belgische en Nederlandse docenten.

Topprioriteit van Colonval is het verder herstellen van de balans tussen beschikbare opleidingscapaciteit en  -behoefte. Bovendien moeten de opleidingen meer beroepsgericht zijn met meer ervaring via de werkvloer. Dit is noodzakelijk om de negatieve spiraal van personele tekorten in vele operationele vakrichtingen te doorbreken. Anderzijds wil de nieuwe baas de opleidingskalender slimmer en efficiënter plannen.

Zo wordt getracht de opleidingsdruk gedurende piekmomenten te verlagen door zowel verschillende kortdurende als specialistische opleidingen samen te voegen in de loopbaanopleidingen.

Colonval: “Het is belangrijk dat er een synergie bestaat tussen de diverse opleidingen zoals sonar, radar, transmissie of wapencontroller. Verder is de opleidingsbehoefte van de beide marines dusdanig belangrijk omdat het dankzij die vormingen de capaciteit van de vloot vergroot.”

Divisieadmiraal Wim Robberecht noemde de operationele school een unieke vorm van samenwerking tijdens de aanstellingsceremonie van commandant Colonval.

Bron: NHD/Defensie/Arie Booy

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: