Heb ik aanvullende vliegtuigen nodig voor 65 ‘combat ready’ vliegers op 37 F-35’s? Met o.a. deze opdracht van de Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Schnitger op zak kan de Project Manager European Aircrew Training Center van de Koninklijke Luchtmacht, commodore Kraak, dit jaar vooruit. Het zijn niet de minste zaken waarmee hij zich bezig houdt.
“Best een aanzienlijke opdracht”, volgens commodore Kraak, “maar dat geeft niet, want met out-of-the-box denken en dus niet de standaard lijnen volgen, is veel mogelijk.” De Staf CLSK heeft becijferd dat voor alle taken die de luchtmacht van Den Haag krijgt, 65 operationele vliegers nodig zijn. In 2013 maakte het kabinet de keuze voor de F-35 en besloot dat de vervanging van de F-16 wordt uitgevoerd binnen taakstellende financiële kaders, waarbij ruimte bleek voor de aanschaf van 37 toestellen. Tevens is toen besloten dat, als binnen het afgebakende financiële kader de komende jaren alsnog ruimte ontstaat om meer toestellen aan te schaffen en te gebruiken, Defensie daartoe zal overgaan.
Een vlieger is operationeel inzetbaar na ongeveer 180 uur. Met inachtneming van alle factoren zijn dan op jaarbasis per vlieger 90 tot 100 uur op dit toestel beschikbaar. Waar haal je die resterende uren vandaan? Een oplossing is het ‘maken’ van vlieguren op een ander type. Dat gebeurt al in de Verenigde Staten, waar vliegers op de F-22 Raptor een deel van hun uren maken op de T-38 Talon. Deze manier van denken opent een heel nieuwe wereld voor de luchtmacht. Het moet dan wel duidelijk zijn welke missies je met de F-35 móet vliegen en welke kunnen met een ander type toestel.
Diverse landen kijken nu of er niet een Europees alternatief beschikbaar is voor de jachtvliegopleiding, zoals F-16 vliegers die nu volgen op Sheppard AFB. Die bestaat momenteel nog niet. C-LSK luitenant-generaal Schnitger besloot samen met andere Europese Airchiefs onlangs tot het verkennen van een European Aircrew Training Center. Commodore Kraak vertegenwoordigt Nederland hier bij. Andere deelnemende landen bij deze verkenningen zijn Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en ook Canada. Italië wil graag met ons samenwerken, maar in eerste instantie alleen bilateraal.
Italië (b)lijkt een interessante optie te zijn! Zelfs zodanig dat de eerste 2 Nederlandse leerling-jachtvliegers als pilot-project op 12 mei zijn gestart op de Italiaanse vliegbasis Lecce-Galatina met de voortgezette vliegeropleiding. Eerst nog op de MB.339CD, volgend jaar op de nieuwe M346. “Verbazend hoe de cockpit van dat toestel op een F-16, en eveneens op een F-35 lijkt. Op Lecce staan bovendien ‘full blown’ simulators en je hebt in de hak van de laars een mega airspace beschikbaar”, aldus commodore Kraak.
Er wordt nu gekeken of diezelfde M346 ook het type is voor het opvullen van het tekort aan F-35 uren. Om alle missies te kunnen uitvoeren die de politiek verlangt, heeft de Luchtmacht meer F-35’s nodig. Omdat die er niet zijn wordt in eerste instantie gekeken naar het gebruik van de M346 als aanvulling op de F-35, voornamelijk voor gebruik in Nederland. Lease, huur, koop? Alle opties zijn open. Hiervoor moet nog veel gebeuren, maar de insteek is: het gaat lukken. Net als bij ‘Loesje’: Het kan wél!”, zegt Kraak met een glimlach.
Bron: Arno Marchand
De Vliegende Hollander
Rijksoverheid