20 juni, 2024
DefensieEen bestuurlijk ambassadeur voor vastgoedplan?

Een bestuurlijk ambassadeur voor vastgoedplan?
E

Oud-minister en voormalig Tweede Kamerlid Bas van ’t Wout (VVD) gaat Defensie op weg helpen als bestuurlijk ambassadeur bij de uitwerking van het Strategisch Vastgoedplan (SVP). Dat maakte staatssecretaris Van der Maat (VVD) 6 maart jl. bekend.

Stakeholders

Van ’t Wout gaat onder meer in overleg met gemeenten, provincies, andere departementen en stakeholders over de vernieuwing van het vastgoed van Defensie. De bedoeling is dat hij eventuele knelpunten en kansen vroegtijdig herkent en bespreekt.

Regionale overheden

Stas: “Het vastgoed van Defensie wordt ingrijpend gemoderniseerd en verduurzaamd. Dat raakt direct of indirect regionale overheden en haar inwoners, andere ministeries, vele organisaties en instellingen. Goede afstemming met hen is belangrijk. Daar komt de rol van de bestuurlijk ambassadeur bij kijken.”

CO2

Door goed met andere overheden samen te werken, is volgens Van der Maat de verbinding te maken met andere regionale ruimtelijke vraagstukken. “Denk aan woningbouw, vergroening, CO2-reductie, natuur en landbouw en de energietransitie. Ons doel is om te komen tot gezamenlijke bestuurlijke voornemens, waar alle betrokken partijen zich achter kunnen scharen.”

6 projecten

Het SVP werd vorig jaar december gepresenteerd. Hierin staan 6 projecten waar Defensie in samenwerking met de regio mee aan de slag gaat:

  • Het concentreren van eenheden in de regio Soesterberg.
  • Het concentreren van eenheden op het Nieuwe Haven-terrein in Den Helder.
  • De concentratie van de eenheden die nu in Assen en Havelte zitten.
  • De regio Rucphen/Roosendaal, waar een oplossing wordt gezocht voor de  ruimtevraag van het Korps Commandotroepen.
  • De concentratie van de Luchtmobiele Brigade in (de regio) Schaarsbergen.
  • Onderzoek naar een nieuwe kazernelocatie in het midden van het land.

Van ’t Wout richt zich in eerste instantie op de regio Schaarsbergen en de centrale kazerne.

Loopbaan Van ’t Wout

Bas van ’t Wout zat van 2012 tot en met 2020 namens de VVD in de Tweede Kamer. Van 2020 tot 2021 was hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van 20 januari 2021 tot 21 mei 2021 minister van Economische Zaken en Klimaat. Eerder was hij gemeenteraadslid in Amsterdam.

Mening ODB:

Opvallend na de terugkeer van een Staatssecretaris is er nu ineens een gecreëerde functie van bestuurlijke ambassadeur. Inderdaad zijn de problemen bij Defensie enorm, maar zij hebben immers toch zelf bestuurders (top ambtenaren, generaals en admiraals) die de zaak kunnen aanpakken en oplossen. Vastgoed is een sector van niet lullen maar poetsen, nieuwsgierig of de nieuwe bestuurder van dit kaliber is.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeelding: Hoshino / Unsplash / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: