25 juli, 2024
DefensieEen Atlantisch voornemen met een Fries sausje

Een Atlantisch voornemen met een Fries sausje
E

De Amerikaanse luchtmacht zal tijdelijk 12 F-15 gevechtsvliegtuigen in Europa stationeren als Theater Security Package (TSP) ter ondersteuning van Operation Atlantic Resolve. Een deel van de vliegtuigen gaat naar de vliegbasis Leeuwarden en het andere deel wordt op vliegbasis Graf Ignatevo in het midden van Bulgarije gestationeerd.

De F-15 Eagles zijn van de 125th Fighter Wing van de Florida Air National Guard en zijn gestationeerd op Jacksonville, Florida. Dit is de eerste eenheid van de Air National Guard die een TSP missie in Europa ondersteunt. De Amerikaanse bezoekers op vliegbasis Leeuwarden trainen niet alleen met Nederlandse F-16’s, maar nemen ook deel aan de grote oefening Frisian Flag, die bedoeld is om (jacht)vliegers te trainen op het gebied van internationale samenwerking, leiderschap en precisie. Internationaal trainen is noodzakelijk voor de uitvoering van zowel internationale missies als nationale luchtverdedigingstaken. De oefening wordt van 13 tot en met 24 april gehouden vanaf de Friese vliegbasis.

Operation Atlantic Resolve is het antwoord van de NAVO op de “groeiende” Russische dreiging in het oosten en de terroristische dreigingen op de zuidflank van het bondgenootschap. De Amerikaanse F-15’s zullen met NAVO bondgenoten oefenen om de onderlinge samenwerking te versterken en de Amerikaanse betrokkenheid met de veiligheid en stabiliteit in Europa te onderstrepen.

De TSP wordt beschouwd als een aanvulling op reeds aanwezige eenheden en maakt het mogelijk om flexibeler op te treden tegen opkomende dreigingen. Naast de genoemde F-15’s zal het TSP o.a. bestaan uit 12 A-10 Thunderbolt II vliegtuigen die worden gestationeerd op vliegbasis Spangdahlem in Duitsland.

Bron: defensie.nl
capitalsoup.com
US Department of Defense
US Airforces in Europe

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: