17 januari, 2025
DefensieDuitsland en Nederland Intensiveren Militaire Samenwerking

Duitsland en Nederland Intensiveren Militaire Samenwerking
D

Duitsland wordt medegebruiker van Nederlands grootste en nieuwste marineschip, het logistieke ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Duitse collega Ursula von der Leyen tekenden vandaag maar liefst 2 overeenkomsten voor verregaande samenwerking. Dit gebeurde aan boord van de Karel Doorman, die voor deze gelegenheid lag afgemeerd in Amsterdam.

Het joint logistic support ship dient als bevoorradingsschip, maar kan daarnaast ook zware wapens vervoeren en complexe landingsoperaties met helikopters uitvoeren en ondersteunen vanuit zee. In 2013 besloot Nederland het schip om financiële redenen alleen in dienst te nemen voor de bevoorradingsfunctie met een gereduceerde bemanning. Dit stuitte op weerstand vanuit de politiek vakbonden en zeemacht.

Medegebruik Zr. Ms. Karel Doorman
Defensie onderzocht vervolgens met internationale partners de mogelijkheden voor medegebruik. Dan kan het schip ook voor andere doeleinden worden ingezet. Dit wordt nu met Duitsland uitgewerkt. Hennis: “Het levert beide landen aanzienlijke voordelen op. We vergroten het inzetvermogen, delen kennis en vergroten onze slagkracht. Ik verwacht dat we in de toekomst ook met andere partners kunnen gaan samenwerken op dit terrein.

Speciale capaciteiten
Een ander aspect van de maritieme samenwerking is de integratie van het Seebataillon van de Duitse marine in de Nederlandse Koninklijke Marine. Het Seebatalion bestaat uit enkele honderden militairen met speciale capaciteiten, zoals duikers, amfibische verkenners en mijnenexperts. Deze Duitse eenheid komt onder direct Nederlands bevel, zoals Nederlandse landmacht eenheden ook onder direct Duits bevel staan.

Von der Leyen: “Onze samenwerking laat de kracht van ons partnerschap zien. Maar het toont ook het grote wederzijdse vertrouwen. Duitsers en Nederlanders zullen samen leven, werken, trainen en oefenen en zo versmelten tot een eenheid.

Tanks terug
Tegen de achtergrond van 2 Leopard 2A6-gevechtstanks bekrachtigden de ministers de integratie van 43 Gemechaniseerde Brigade in de Duitse 1 Panzerdivision. Dankzij deze samenwerking krijgt Nederland weer tanks tot zijn beschikking. Zo blijft kennis en kunde behouden om op te treden met dit complexe wapensysteem.

Zo’n 100 Nederlandse militairen van de 43 Gemechaniseerde Brigade gaan met 18 Leopards een compagnie bemannen van een Duitse tankbataljon. Volgende week trainen de Nederlanders van het OTK-peloton (opleiding, training, kennisbehoud) voor het eerst met de Duitsers. Op het Duitse oefenterrein Oberlausitz worden dan de eerste schoten afgevuurd.

Hennis: “Vandaag en morgen ontvang ik hier de Europese ministers van Defensie. Het belang van internationale samenwerking is de rode draad tijdens onze vergaderingen. De unieke manier waarop Duitsland en Nederland dat doen, dient als voorbeeld.

Gezamenlijke luchtverdediging
Vorige week al tekenden de buurlanden een overeenkomst dat de banden aanhaalt qua grondgebonden lucht- en raketverdediging. De behoefte aan die capaciteit is sterk toegenomen door uiteenlopende dreigingen vanuit de lucht. Zo richten Duitsland en Nederland onder meer een gezamenlijk opleidingsinstituut op.

Ook wordt de mogelijke integratie onderzocht van een Duitse eenheid in het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando. Beide landen gaan bovendien onderzoek doen naar luchtverdediging op de korte afstand.

bron: Mindef

ComputerComputer
ComputerComputer

Gerelateerd aan dit bericht: