21 juli, 2024
DefensieDuitse Luchtverdedigingseenheid Onder Bevel Nederland

Duitse Luchtverdedigingseenheid Onder Bevel Nederland
D

Nederland en Duitsland zetten een volgende stap op het gebied van militaire samenwerking. Onder toeziend oog van de Duitse en Nederlandse ministers van Defensie, is op woensdag 4 april de Duitse luchtverdedigingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61 (FlarakGrp61) onder bevel gesteld bij het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC). Ook gaan Duitse militairen deel uit maken van de staf van het DGLC. Hiermee integreren Nederland en Duitsland een deel van hun luchtverdedigings-capaciteiten.

De militaire ceremonie vond plaats op de Luitenant-generaal Bestkazerne te Vredepeel. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen en de Nederlandse minister Ank Bijleveld-Schouten woonden de ceremonie bij, evenals de Duitse en Nederlandse plaatsvervangend commandant der Strijdkrachten. Beide ministers spraken de aanwezige troepen toe.

FlarakGrp61 bestaat uit ongeveer 300 militairen en beschikt over radargeleide kanon- en raketsystemen voor de bestrijding van vliegtuigen en projectielen op de korte afstand. De Duitse eenheid blijft gehuisvest in Todendorf, Duitsland. Wel krijgen de staf, het kenniscentrum en de opleidingseenheid van het DGLC versterking van Duitse collega’s.

Duitsland en Nederland werken al langer samen op het gebied van luchtverdediging. Dit concentreerde zich tot nu toe op de Patriot-raketsystemen waarover beide landen beschikken. De Patriot is geschikt voor de luchtverdediging op de lange afstand en verdediging tegen ballistische raketten. Sinds najaar 2016 is een gezamenlijke Duits-Nederlandse Patrioteenheid operationeel, die geschikt is voor uitzendingen.

Naast de integratie van eenheden wordt ook onderzocht hoe de verschillende Duitse en Nederlandse luchtverdedigingseenheden nog intensiever met elkaar kunnen samenwerken op het gebied van doctrinevorming, opleidingen en het delen van kennis. Daarom is nu binnen het DGLC een binationaal kenniscentrum opgezet om de kennis en kunde van beide landen bij de bestrijding van bemande en onbemande vliegende toestellen en ballistische raketten te verbeteren.

Meer militaire samenwerking tussen Europese partners is een belangrijk speerpunt van het kabinet. Om deze reden staat het Nederland-Duitse samenwerkingsverband op termijn open voor andere Europese landen om hieraan deel te nemen.

Duitsland is één van de strategische partners van Nederland. Het DGLC is de vijfde eenheid die geïntegreerd samenwerkt met Duitsland. Eerder al werd de Nederlandse Luchtmobiele Brigade onder bevel gesteld bij de Duitse Division Schnelle Kräfte en kreeg de Nederlandse 43e Gemechaniseerde Brigade een Duits tankbataljon onder bevel, terwijl de brigade zelf bij de Duitse Eerste Pantserdivisie werd ondergebracht.

In 2016 kwamen de twee landen overeen dat het Duitse ‘Seebataillon’ wordt geïntegreerd in de Koninklijke Marine. Sinds 1995 werken Duitsland en Nederland nauw samen binnen het gezamenlijke Duits-Nederlands legerkorps in Münster.

Bron: Defensie koninklijke Landmacht
Foto: Defensie/Luftwaffe

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: