31 mei, 2024
DefensieDrie Chinook transport helikopters naar Mali

Drie Chinook transport helikopters naar Mali
D

Vanwege de risico’s van een ontoereikende medische evacuatiecapaciteit heeft het kabinet besloten drie Chinook (CH47D) transporthelikopters aan het Nederlandse contingent voor MINUSMA toe te voegen. De Chinooks worden toegevoegd aan de Nederlandse bijdrage van de stabilisatiemacht en ingezet voor medische evacuatie, transporttaken en tactische mobiliteit.

Met de extra bijdrage aan de UN Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA) komt het kabinet tegemoet aan de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer. De bijdrage leidt tot een toename van ongeveer 70 Nederlandse militairen. Op dit moment heeft MINUSMA de beschikking over drie gehuurde civiele transporthelikopters voor medische evacuatie. Deze toestellen kunnen niet onder alle omstandigheden worden ingezet. Zo hebben de helikopters geen zelfbeschermingsmiddelen en kunnen ’s nacht alleen op vliegvelden landen. Zowel de VN als Nederland hebben tevergeefs naar alternatieven gezocht en andere Westerse landen benaderd.

Inmiddels zijn Nederlandse stafofficieren op de internationale staf in Bamako begonnen met hun werkzaamheden en is een genie-eenheid actief in Gao met de bouw van het Nederlandse kamp. Naar verwachting arriveren de eerste operationele eenheden en het Nederlands materieel, dat momenteel met zeetransport wordt vervoerd, in de tweede helft van april in Mali. Eind mei zullen de Nederlandse eenheden volledig inzetbaar zijn. Om de Nederlandse helikopters in te zetten moet de infrastructuur op het Nederlandse kamp worden aangepast. Naar verwachting zijn de toestellen in oktober volledig inzetbaar.

Het kabinet heeft bovendien besloten de Nederlandse militairen in beschermende containers te huisvesten in plaats van in tenten. Aanleiding is dat Gao de afgelopen maanden doelwit is geweest van toenemende beschietingen. Deze aanvullende maatregel kost eenmalig 13,8 miljoen in 2014. Met de extra transportcapaciteit is een bedrag gemoeid van 44,35 miljoen voor de gehele periode.

Op verzoek van de Verenigde Naties zet Nederland ruim 450 man in voor MINUSMA. De operatie moet de veiligheid en stabiliteit in het land herstellen en de burgerbevolking beschermen. De Nederlandse inzet loopt “in principe” tot eind 2015.

Bron: MINDEF

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: