16 juli, 2024
DefensieDefensieduiktank geplaatst

Defensieduiktank geplaatst
D

Met een gecontroleerde ontploffing werd 29 augustus jl. de plaatsing van de nieuwe bijzondere duiktank van de Marine gemarkeerd. De geprefabriceerde duiktank heeft in gebruik een waterdiepte van 9 meter bij een doorsnede van 13 meter.

In de duiktoren staat naast het in aanbouw zijnde grote bassin van het nieuwe zwembad in Den Helder. Volgens Commandant Hekkers van de Defensie Duikschool is een roestvast stalen duiktoren zoals die nu geplaatst is uniek voor Europa.

In de duiktoren komt een Single Escape Tower (SET) waarmee bemanningen kunnen trainen in het ontsnappen uit een onderzeeboot tijdens noodsituaties. Op dit moment is dat in Nederland niet mogelijk en moeten de bemanningen trainen in Engeland of elders in Europa.

De marine gaat de duiktank 170 dagen per jaar gebruiken. De overige tijd is de duiktank beschikbaar voor andere gebruikers zoals duikverenigingen, civiele brandweer en civiele beroepsduikers die tot 9 meter kunnen oefenen.

Het huidige zwembad was aan vervanging toe. De gemeente Den Helder en Defensie besloten om samen te werken aan een nieuw zwembad dat aan de wensen van de verschillende gebruikers voldoet. Het publiek dat vanaf volgend jaar zomer in De Schots gaat zwemmen, kan door de ramen naar de verrichtingen van de duikers kijken.

Bron: Mindef, NHD, DH-actueel

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: