Het vaccineren tegen het coronavirus is gestart. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport (VWS) heeft een vaccinatievolgorde opgesteld. Als eerste wordt het personeel gevaccineerd dat in de zorg voor ouderen of de acute zorg werkt.

Prioritering
Defensie volgt die prioritering. Dit betekent dat Defensiemedewerkers die in ziekenhuizen of verzorgingstehuizen werken op korte termijn worden gevaccineerd. Na het zorg- en verplegend personeel zijn groepen aan de beurt zoals 75- en 65-plussers, gehandicapten en GGZ-instellingen. De rest van Nederland komt tussen mei en oktober aan de beurt.

Eigen gezondheidscentra
Er wordt momenteel bekeken of het vaccineren van militairen via de eigen gezondheidscentra kan. Defensie ontlast dan de civiele zorg en heeft beter zicht op wie er gevaccineerd is. Op basis van operationele noodzaak kan er ook een eigen prioritering worden opgesteld. Dit gebeurt dan uiteraard binnen de landelijke volgorde. Militairen die uitgezonden worden, kunnen bijvoorbeeld als 1e gevaccineerd worden.

Medewerkers in het buitenland
Defensie bekijkt samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken hoe uitgezonden militairen en defensiepersoneel in het buitenland worden gevaccineerd. De betreffende medewerkers worden daarover persoonlijk op de hoogte gehouden.

Verplicht of niet?
De commissie voor immunisatie (CDIM) heeft geadviseerd om de COVID-19 vaccinatie op te nemen in de lijst van verplichte vaccins bij inzet. De CDIM is een commissie van medische deskundigen van binnen en buiten Defensie. Dit moet nog worden afgestemd met de vakcentrales. Militairen die niet op uitzending gaan, mogen zelf kiezen of ze zich laten vaccineren.

Tekst: Mindef
Foto: redactie ODB

KlussenKlussen
Vorig artikelVoorlopige Aanslag 2021
Volgend artikelDefensie tekent voor vernieuwing infrastructuur IT

1 REACTIE

 1. Excellеnt artіcle. Keep poѕting such kind of informatiοn on your page.

  Im really impressеd by ʏoᥙr site.
  Hey there, You’ve performed an increɗible
  job. I’ll ϲertainly digg it and in my
  view suggest to my friends. I am sure they’ll be benefited from
  this site.

Comments are closed.