12 juni, 2024
DefensieDefensie verlengt inzet Reaper vanaf Curaçao

Defensie verlengt inzet Reaper vanaf Curaçao
D

Het onbemande verkenningsvliegtuig MQ-9 Reaper blijft tot 30 september dit jaar gestationeerd op vliegveld Hato, Curaçao. Dit gebeurt om het luchtmachtpersoneel voor te bereiden op zwaardere taken en grote operaties. Het personeel werkt verder aan de operationele gereedstelling van het systeem. Het is de tweede verlenging.

De gunstige weersomstandigheden en beschikbaarheid van het luchtruim waren reden om het onbemande systeem op het eiland te beproeven. Bovendien verzamelt het toestel al inlichtingen ter ondersteuning van de (militaire) organisaties (kustwacht en marine) in het Caribisch gebied.

De MQ-9 Reaper verzamelt vanuit de lucht data en informatie. Dankzij de besturing per satelliet is het toestel wereldwijd te bedienen. Het systeem past volledig bij de wens van Defensie om te opereren op basis van informatie-gestuurd militair optreden.

3 van de 4 aangekochte toestellen staan gestationeerd op Curaçao.

Misschien tijd om het aantal toestellen te verhogen aangezien niet alle vier beschikbaar blijven lijkt het de bond belangrijk om het aantal uit te breiden.

– Mening ODB

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Foto: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: