23 juni, 2024
DefensieDefensie Verleent Noodhulp Aan Bovenwinds Eiland Dominica

Defensie Verleent Noodhulp Aan Bovenwinds Eiland Dominica
D

Het ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied is vrijdag 4 augustus jl. naar Dominica vertokken om daar noodhulp te verlenen. De tropische storm Erika heeft met zware regenval veel schade toegebracht aan het eiland. Enorme aardverschuivingen en steenlawines hebben honderden huizen geruïneerd, doden en gewonden veroorzaakt en infrastructuur vernietigd. Hierop heeft de regering van Dominica noodhulp van Nederland aangevraagd.

Aan boord van de Pelikaan zitten, naast de vaste bemanning, 40 mariniers van het 32e raiding squadron op Aruba. Ook is er een delegatie van de Arubaanse Militie en zeven genisten van de landmachtcompagnie in de West aan boord gestapt. Het schip is vol geladen met voertuigen, een militaire ambulance, caterpillars en hulpgoederen.

De snelle landgingsvaartvaartuigen (FRISC’s) zijn ook aan boord, om op plekken aan de kust te komen waar geen vervoer over land mogelijk is. Er is vooral behoefte aan water en medicijnen op het eiland. Daarnaast zijn er ‘handen’ nodig om onder meer de infrastructuur te herstellen. De militairen kunnen helpen bij het opruimen van het eiland en opvangen van slachtoffers. Ook de helikopter van de Kustwacht Caribisch Gebied gaat ondersteuning bieden op het eiland.

Zr.Ms. Pelikaan wordt op dit moment beladen op Curaçao. Zodra alle mensen en spullen aan boord zijn, vertrekt het schip naar Dominica, waar het op zaterdag aan het einde van de middag zal aankomen. De helikopter komt op vrijdagavond aan. De kosten voor deze hulpoperatie worden betaald uit de begroting van het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: