Jongeren met een strafblad en zonder opleiding krijgen vaak maar weinig kansen. Een baantje kunnen ze moeilijk vinden en ze komen sneller op het criminele pad. Defensie biedt die jongeren nu een kans door ze toe te laten tot het leger.
Klaas Meijer, senior woordvoerder van Defensie, benadrukt dat het niet om een herinvoering van de dienstplicht gaat. “We bieden zo’n dertig kansarme jongeren per jaar de mogelijkheid om bij Defensie te werken. Op dit moment is het project nog in de pilotfase, de eerste twee jongens zijn net aangenomen na hun opleiding. Defensie maakt niet bekend om wie het gaat. De twee jongens zitten in eenheden die niet weten dat ze een ‘rugzakje’ hebben.
Volgens onderzoeker Peer van der Helm, die meewerkte aan het project, is het voor de jongeren een goede manier om uit de criminaliteit te blijven. “Bij veel criminele jongeren zien we dat ze op zoek zijn naar een identiteit en naar respect. Dat vinden ze allebei in het criminele circuit, vaak horen ze voor het eerst in hun leven ergens bij als ze samen misdaden plegen.” Van der Helm: “Die identiteit en respect zijn echt basisbehoeften in je leven. Maar mensen overvallen is natuurlijk niet de enige manier om dat te krijgen. Het leger is een hele goede plek voor jongeren die ergens bij willen horen.”
Het leger biedt de jongeren duidelijke structuur. Zodra ze soldaat zijn, horen ze bij een groep waar iedereen, iedereen kent en waardeert, en krijgen ze de kans om door te groeien. Daarnaast is het voor de jongeren ook goed om weg te zijn uit hun oude omgeving, denkt Van der Helm. Zodra ze meedoen aan het project, verblijven ze op de kazerne, waardoor ze niet meer op straat kunnen rondhangen. “Ook dat is fijn voor ze, op die manier wordt er niet meer aan de jongens getrokken door hun oude sociale omgeving.”
Toch wordt niet iedereen aangenomen, zegt Van der Helm. “In het leger geef je mensen een moordwapen in hun handen. Op het moment dat je die jongeren niet goed selecteert en zware drugscriminelen weten te infiltreren, kan dat heel gevaarlijk zijn.” En dus krijgen alleen jongeren met een licht strafblad toegang tot het traject.
Meijer, van Defensie: “Het gaat dan om jongeren met bijvoorbeeld ernstig schoolverzuim of die een kleine inbraak hebben gepleegd.” Jongeren die in de cel hebben gezeten, banden hebben met het criminele milieu, zedenmisdrijven hebben gepleegd of enorme schulden hebben, komen er niet in, iedereen wordt eerst gescreend.
“Op die manier houden we het veilig”, zegt Van der Helm. “Al met al denken we dat het project succesvol kan worden. In Amerika zie je al dat het leger een oplossing is voor kansarme jongeren, en daar werkt het heel goed.”
Mening ODB
Geweldig dat deze proef in Amerika geslaagd is, maar de ODB blijft erbij dat personeels tekorten alleen effectief kunnen worden opgelost met een goede CAO en een betrouwbare werkgever waar een werknemer een solide toekomst kan opbouwen. Het naar binnen halen van criminelen is een slechte zaak. De werkvloer is weer eens de dupe van mooie theoretisch verhalen. Het valt niet uit te leggen dat de ene militair op roddel de dienst moet verlaten en de ander met een ‘rugzakje’ wordt aangenomen. Niet alleen bij Defensie maar ook bij de VeVa opleidingen worden jaarlijks de toelatingseisen naar beneden bijgesteld. En dat terwijl de oplossing voorhanden is.
Bron: MINDEF/RTL Nieuws / Lisa Boerop