24 juli, 2024
DefensieDefensie schiet Waterschap Limburg opnieuw te hulp

Defensie schiet Waterschap Limburg opnieuw te hulp
D

Na eerdere ondersteuning aan de veiligheidsregio’s Limburg-Zuid en -Noord gaat de landmacht nu het Waterschap in Limburg helpen. Dat heeft zelf te weinig capaciteit om voor het komend weekend alle geplande opruim- en herstelwerkzaamheden af te krijgen. Ook zijn meerdere locaties niet bereikbaar voor groot materieel. Hierdoor moeten hulpverleners veel van deze werkzaamheden met de hand uitvoeren.

De inzet start morgenochtend en duurt naar verwachting tot aanstaande vrijdag 12.00 uur.

Opruimen zandzakken

De opruimwerkzaamheden bestaan uit het verwijderen van in totaal 60.000 zandzakken op de locaties Arcen, Well, Velden, Hambeek Roermond en Vlodrop. Op deze laatste locaties zal Defensie ook 50 eerder geplaatste bigbags verwijderen. Dit zijn zakken die elk gevuld zijn met ongeveer 1m3 zand.

Doorstroom waterwegen herstellen

Verder gaan de militairen de doorstroom van beken en kanalen herstellen die uitmonden op grote waterwegen zoals de Maas en de Roer. Een aantal van deze waterwegen is namelijk tijdens het hoogwater verstopt geraakt door meegevoerd materiaal. In totaal controleren de militairen 120 kilometer watergang en maken deze vrij waar nodig.

Het herstel hiervan is niet alleen veel werk, maar ook urgent; aankomend weekend kan er weer neerslag vallen en moeten de beken en kanalen hun water weer vrij kunnen afvoeren, zodat het water daar niet onnodig hard stijgt.

Herstel bekkens

Daarnaast is er door de recente overstromingen schade ontstaan aan ongeveer 50 zogenoemde retentiebekkens in het Heuvelland. Dit zijn de normale opvangmogelijkheden voor overtollig water. Ook hier ondersteunt Defensie het Waterschap de komende dagen met herstelwerkzaamheden.

Eerder vandaag inspectie probleemgebieden

Eerder vandaag voerden genisten van 41 Pantsergeniebataljon technische verkenningen uit. Hierbij inspecteerden zij onder leiding van het Waterschap de probleemgebieden.

13 Lichte Brigade levert merendeel

De militairen die vanaf morgenochtend ingezet worden komen ook grotendeels van 13 Lichte Brigade uit Oirschot. De brigade werd ook al volop ingezet tijdens het hoogwater in de veiligheidsregio’s Limburg-Zuid en -Noord van afgelopen woensdag tot en met gisteren. 41 Pantsergeniebataljon en 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers die vorige week direct al zijn ingezet maken deel uit van deze brigade.

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Foto: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: