23 juni, 2024
DefensieDe Vector

De Vector
D

De eenheden van het Korps Commando Troepen (KCT) hebben een nieuw powerhouse om in het terrein te gebruiken : de Versatile Expeditionary Commando Tactial Off Road (Vector), een basisvoertuig geproduceerd door VDL, een onderdeel van Defenture BV. uit het Gelderse Tiel.

In 2013 maakte het KCT bekend dat ze 50 nieuwe voertuigen zochten als vervangers voor de huidige Mercedes MB290GD terreinwagens. De eisen aan deze zogenaamde Air Transportable Tactical Vehicles (ATTV): ze moeten beter uit de voeten in zwaar terrein, meer laadvermogen hebben en niet te zwaar zijn om onder een Chinook te hangen.

De order ging naar het relatief jonge Defenture, een joint-venture van de VDL-groep en partner van General Dymamics Europen Land Systems, waaraan ook motorcrosser met Dakar-bagage Gerard Rond is verbonden. De eerste twee prototypes van hun ontwerp, de Vector, zijn inmiddels afgeleverd aan het KCT om in het terrein te testen.

[vc_video title=”De Vector” link=”http://youtu.be/u71xbZTWLiM”]

Offroad killer van 2,5 ton

De Vector wordt aangedreven door een 3.2-liter zespitter, goed voor 215 pk en 500 Nm aan koppel. Het brandstofsysteem is ingericht met een verwarming- en koelsysteem, om het onder alle omstandigheden te blijven doen. Bovendien lust ‘ie vrijwel alle soorten dieselolie (F54, F63, F34, F35). Het blok wordt gekoppeld aan een zes- of achttraps automaat. De Vector beschikt verder over limited slip diffs en 4 vierwielbesturing, voor een kort draaicirkeltje in het terrein.Het heeft een lengte van 4950mm een breedte van 1800mm en een hoogte van 1830mm

Een lier, lanceerinrichting voor rookgranaten en twee houders voor machinegeweren zijn ook niet overgeslagen. Ook niet onbelangrijk: bovenop komt een ringaffuit, voor een .50 mitrailleur.Verbindingsmiddelen waaronder een stoorzender maakt het voertuig kompleet. De actieradius van het voertuig komt uit rond de 1000 kilometer.

Op alle configuraties kan een V-vormige mijnbescherming plaat gemonteerd worden. Voor de ballistische bescherming (level 1) maakt Defenture gebruik van de lichtgewicht constructie opgebouwd uit Dynema® en hoog transparant glas. Ook hier worden geen concessies gedaan aan de kwaliteitsnormen en wordt een levensduur van 10 jaar gegarandeerd.

[vc_images_carousel images=”6185,6186,6187,6188,6189″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” mode=”horizontal” speed=”5000″ slides_per_view=”1″ autoplay=”yes” hide_prev_next_buttons=”yes” wrap=”yes” img_size=”full”]

Het nieuwe voertuig voor Nederlandse Commando’s

De twee prototypes worden het komend half jaar onder extreme omstandigheden getest. “Voor het voertuig geldt hetzelfde credo als voor de commando’s”, aldus kolonel Jan Swillens: “Niet goed is opnieuw.” Als ze uiteindelijk “hufterproof” genoeg zijn, mag Defenture ook de overige 48 Vectors leveren. Intussen zijn er ook al defensiespecialisten uit andere NAVO-landen naar Tiel gekomen om het Nederlandse product te bekijken. De kans bestaat dus dat meerdere landen orders neerleggen voor het ATTV.

bron : Autoblog.nl,redactie ODB
foto’s : BN, Mindef, Ten Cate, VDL

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: