28 mei, 2024
DefensieDapperheids Onderscheiding Voor Mariniers

Dapperheids Onderscheiding Voor Mariniers
D

Vanwege de uitzonderlijke inzet ten bate van hun medemens, met concreet gevaar voor eigen leven, ontvangen twee mariniers het ‘Bronzen Kruis’ en het ‘Kruis van Verdienste’. Zij ontvangen deze onderscheiding voor hun inzet tijdens de NAVO antipiraterijmissie ‘Ocean Shield’. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert reikt de onderscheiding uit aan de mariniers donderdag 22 oktober op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Deze dapperheidsonderscheidingen zijn in 1940 en 1941 ingesteld voor moedig en beleidvol optreden in de strijd.

De onderscheidingen worden nu toegekend aan een sergeant van de mariniers en een marinier der eerste klasse, vanwege hun inzet tijdens Ocean Shield. De te decoreren mariniers maakten deel uit van het boardingteam van de toenmalige Hr.Ms. Rotterdam. Op 24 oktober 2012 werd dit boardingteam ingezet om een door piraten gekaapte vissersboot te ontzetten. Tijdens deze actie voor de kust van Somalië hebben zij moedig en vakkundig opgetreden onder vijandelijk vuur en daarmee drenkelingen, waarvan er enkele gewond waren, van een wisse dood gered. Tijdens de operatie hebben deze twee militairen van het Korps Mariniers onder levensbedreigende omstandigheden tactische beslissingen moeten nemen die een verhoogd risico voor zowel hun eigen veiligheid als die van hun eenheid inhielden.

Beiden hebben hierbij exceptionele persoonlijke risico’s genomen en blijk gegeven van durf, initiatief en zelfopoffering waarbij zij hun eigen belang en veiligheid ondergeschikt hebben gemaakt aan de belangen van anderen. Door hun optreden waren zij bovendien hun eenheid tot grote steun.

Namens de ODB is voorzitter Erik Jurriëns aanwezig tijdens de besloten bijeenkomst.

Bron: Mindef/redactie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: