3 oktober, 2022
DefensieDapperheids Onderscheiding Voor Mariniers

Dapperheids Onderscheiding Voor Mariniers
D

Vanwege de uitzonderlijke inzet ten bate van hun medemens, met concreet gevaar voor eigen leven, ontvangen twee mariniers het ‘Bronzen Kruis’ en het ‘Kruis van Verdienste’. Zij ontvangen deze onderscheiding voor hun inzet tijdens de NAVO antipiraterijmissie ‘Ocean Shield’. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert reikt de onderscheiding uit aan de mariniers donderdag 22 oktober op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Deze dapperheidsonderscheidingen zijn in 1940 en 1941 ingesteld voor moedig en beleidvol optreden in de strijd.

De onderscheidingen worden nu toegekend aan een sergeant van de mariniers en een marinier der eerste klasse, vanwege hun inzet tijdens Ocean Shield. De te decoreren mariniers maakten deel uit van het boardingteam van de toenmalige Hr.Ms. Rotterdam. Op 24 oktober 2012 werd dit boardingteam ingezet om een door piraten gekaapte vissersboot te ontzetten. Tijdens deze actie voor de kust van Somalië hebben zij moedig en vakkundig opgetreden onder vijandelijk vuur en daarmee drenkelingen, waarvan er enkele gewond waren, van een wisse dood gered. Tijdens de operatie hebben deze twee militairen van het Korps Mariniers onder levensbedreigende omstandigheden tactische beslissingen moeten nemen die een verhoogd risico voor zowel hun eigen veiligheid als die van hun eenheid inhielden.

Beiden hebben hierbij exceptionele persoonlijke risico’s genomen en blijk gegeven van durf, initiatief en zelfopoffering waarbij zij hun eigen belang en veiligheid ondergeschikt hebben gemaakt aan de belangen van anderen. Door hun optreden waren zij bovendien hun eenheid tot grote steun.

Namens de ODB is voorzitter Erik Jurriëns aanwezig tijdens de besloten bijeenkomst.

Bron: Mindef/redactie

6 REACTIES

 1. Wordt het geen tijd om de marinier Klaas Jol van de dood te redden, mevrouw Hennis?

  Hij heeft een bak vol eigen mariniers het leven gered bij het handgranaatwerpen in de praktijk en op de Golan ook nog in november 1977 een zwaargewonde Iraanse Vredessoldaat door een mijnenveld naar zijn VN-voertuig gedragen en redde daarmee zijn leven.

  Helaas werden de bewijzen van zijn daden “Far beyond the Call of Duty” door de MILAT Damascus Kolonel Henk Kramer in de Doofpot gehouden tegelijk met de verslagen over de vier maanden oorlog in Zuid-Libanon in de winter van 1978.
  Mag hij nog bij leven wat meer ontvangen dan zijn VN-Nobelprijs voor de Vrede van laatst door de IGK generaal Hoitink?

  Bij zijn laatste redding van een marinier in Noorwegen op 14 december 1978 raakte hij te zwaar gewond om zijn carrière af te kunnen maken en misschien zelfs Korpscommandant en nog later net als zijn makker bij de Whiskey Compagnie Frank van Kappen CDA-Senator te worden.
  Hij was een Libanon Ridder zonder vrees of blaam, echter na zijn “dodelijk” skiongeval net als Prins Friso op Skivakantie overkwam in Oostenrijk mocht nooit iemand weten dat hij nog eens extra in het Marine Hospitaal Overveen werd (om) gebracht om dure academische liggkosten en een dure Stoma- operatie te voorkomen.

  De Skistokaffaire Jol ging alleen om schadevergoedingen uit te sparen.

  Klaas Jol wil geen lintje meer als Special Forces coach van vroeger, maar GERECHTIGHEID nog bij leven.

  Hij heeft niet zo lang meer, dus haast U met uw rappen voetjes, mevrouw de minister?

  • U heeft volkomen gelijk met uw statement vwb Overste Jol, echter het doet niets af van het feit dat genoemde mariniers deze onderscheiding verdienen. Wellicht is dit niet de juiste rubriek om uw ongenoegen te uiten.

   • Beste Marinecollega Willem Knol,
    Daar gaat het hier helmaal niet om.
    Ik vecht al sedert de Libanonoorlog van 1978 voor mijn Ereschulden en sedert mijn noodlottig 100 % opgelopen invaliditeit en arbeidsongeschiktheid voor mijn leven en Eerherstel.
    Ik heb nooit iemand leed berokkend of kwaad gedaan; alleen levens gered.
    En dan kom je zo op de koffie bij Defensie als simulant.
    Het gaat hier om gerechtigheid en om een Ereschuld af te lossen aan een bij een zuiver dienstongeval op uitzending zwaar beschadigde Libanonveteraan, die kort daarvoor ook een Bronzen Kruis had verdiend toen hij een onder zijn verantwoordelijkheid geplaatste UNO-makker van het Iraanse Bataljon van de UNDOF-Vredesmacht moest redden, die over de Area of Separation moest waken van het Footpath langs de grens door een mijnenveld moest dragen bij Qunaitra in November 1977 nadat deze VN-makker door een IDF-grenspatrouille langs de demarcatielijn was beschoten en lag dood te bloeden. Die VN- Majoor tevens Operations/ Information/ Inspection Officer van UNDOF Headquaters was de toenmalige beroepsofficier Klaas Jol, die na zijn eigen skiongeval toen hij zijn Kplmarns G. de Veth moest ontwijken door deze op een zijner skistokken werd opgevangen.
    Daarna werd Klaas Jol op uiterst discutabele wijze in Overveen door een totaal verdwaasde burgerchirurg Dr. B.J. W. aan de haaien gevoerd.
    Nu weer een tweede tragisch leven later moet ik al mijn dienstschade alsnog met de dood bekopen omdat ik ook psychisch totaal ontmanteld ben omdat al mijn materiële en immateriële middelen uitgeput zijn.
    Ik ben op de Zwaluwenberg geweest om mijn VN-Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen en heb mijn schadeverhaal geheel uit de doeken gedaan.
    Bovenaardse machten hebben mij altijd geholpen in mijn strijd om recht en deze uitreikingen van Bronzen Kruizen houden mij ook nog steeds op de been.
    Vraag er mijn oude sobat Wim Elgers maar naar.
    Het Korps Mariniers wil gerechtigheid voordat ik aan al mijn dienstschade zal komen te bezwijken.
    Ik wil het liefst weer opgenomen worden in het CMHU net als in 2001 want ik vrees dat mijn door de skistok al beroerde hart het door de immens opgelopen druk moet begeven in dit mooie Jubileumjaar 2015.
    Ik had ook nog zo graag in mijn oude Van Ghentkazerne op het podium gestaan om een schouderklopje en mijn schade vergoed te krijgen.
    Zodat ik mijn zoon en kleinzoontje James Robbert Klaas Jol niet erfelijk met mijn ultiem opgelopen schulden moet belasten bij het uitblazen in de Mariniershemel.
    That ’s where I am going, meneer Knol.
    Met regards to all from Miraclemarinecolonel Klaas Jol.
    Het is maar dat ook U dat weet.
    Vertel dat ook maar aan alle mariniers, dat Jol niet wil afgaan met zoveel schade op zijn bord, maar zijn Eerherstel nog wil beleven op rechtmatige wijze.
    Anders waren er een paar ook op onverklaarbare wijze in het vergeetboek geraakt.

    We moeten allen bij de Poort van Petrus rekenschap afleggen, dus blijf ik hopen dat de heren Wilhelmy D. en Magere Hein C. net op tijd de biecht zal worden afgenomen door de Hoogste Rechter en geen slinkse Dwaas.

    Met hartelijke Korpsgroeten en proficiat voor alle mariniers en Ridders waaronder ik mezelf ook moge rekenen met een hele skistok door mijn stalen Kruis..

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd: