Een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht heeft gisteren 21 marechaussees en 6 mensen van de Nationale Politie afgezet op Sint Maarten. Naar verwachting blijven ze 3 maanden. Dit om lokale autoriteiten tijdens de COVID-19-crisis desgewenst te ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde. Dat gebeurt op verzoek van het gezag op Sint Maarten.
X-300 Integrator
Aan boord was ook nog een X-300 Integrator met een bijbehorend 19-koppig detachement. Dit is afkomstig van het zogenoemde Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance (JISTAR) Commando. De landmachteenheid is, met het onbemande vliegtuig, overgestapt op Zr.Ms. Karel Doorman. Het marineschip zet de militairen af op Aruba. Daar bewaken ze met de Integrator vanaf morgen de grenzen. Dit vooral om te voorkomen dat vreemdelingen het eiland willen aandoen en het COVID-19-virus verder verspreiden.
Zr.Ms. Karel Doorman
Terwijl de Doorman naar Aruba vaart is de KDC-10 op weg naar Curaçao. Op Sint Maarten liet het toestel niet alleen marechaussees en politie achter voor eventuele bijstand, maar ook een 14-koppig medisch team. Verder zijn er nog zo’n 50 mariniers, die afgelopen vrijdag al met de Karel Doorman zijn gearriveerd.
Het ondersteunings- en bevoorradingsschip gaat na Aruba door naar Curaçao waar het naar verwachting donderdag aankomt.
Contact met de bevolking
Met Zr.Ms. Karel Doorman komt er een 12-koppige eenheid van het 1 Civiel Militair Interactiecommando aan op Curaçao. Dat onderhoudt contact met de bevolking en heeft de ‘voelsprieten’ uitstaan. Mocht er om welke reden dan ook bijstand nodig zijn, dan stemmen militairen eventuele inzet of hulpverlening af met civiele hulpdiensten en autoriteiten.
De benedenwindse eilanden
Zr.Ms. Karel Doorman blijft voorlopig bij de benedenwindse eilanden. Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied zet het marineschip in voor onder meer kustwacht-taken, waaronder eventueel drugspatrouilles.
Tekst: Defensie/redactie ODB
Afbeelding: MinDef/Tim van Dijk