11 december, 2023
DefensieCooperative Cyber Defence Centre of Excellence

Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence
C

Op 24 april jl. was de start voor Nederland om als 11de lid in Estland toe te treden tot het NAVO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE). Het CCDCOE is een militair samenwerkingsverband om op te treden in de strijd tegen cybercrime en cyberwarfare.

Doel van dit verband is om de kennispositie op het gebied van cyberdreiging te verbreden en te verdiepen. Een cyberincident of aanval kan door de elkaar overlappende ICT infrastructuur uitstrekken over meerdere NAVO partners. Een cyberaanval stoort zich niet aan bestaande landsgrenzen of databases.

Het NAVO kenniscentrum is gevestigd in Tallinn, Estland. Het is opgericht in de nasleep van een cyberaanval tegen dit land in 2007, en doet al vanaf 14 mei 2008 onderzoek naar verschillende technieken, en het te voeren beleid in geval van zo’n aanval. Daarnaast worden ook de nationale en internationale juridische aspecten onderzocht. Naast dit onderzoek wisselen de landen vakkennis uit tijdens oefeningen, waarbij gefingeerde cyberaanvallen centraal staan.

Door deze aansluiting krijgt het nationale Defensie- cyberprogramma een extra uitbreiding voor het beschermen van Defensiecomputers- en netwerken maar is ook voor de NAVO een belangrijke uitbreiding van het cyberinlichtingen capaciteit.

De partners in dit project zijn: Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Spanje, Polen, Hongarije, Slowakije, Litouwen, Estland en Letland.

Bron: MINDEF

Kerst 2023Kerst 2023
Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerd aan dit bericht: