22 mei, 2024
DefensieCommando’s Gereed Voor Nieuwe Missie in Mali

Commando’s Gereed Voor Nieuwe Missie in Mali
C

Het verzamelen van inlichtingen en de samenwerking met ondersteunende eenheden als het Defensie Helikopter Commando (DHC); hierop concentreerde zich 16 februari jl. een groep commando’s ter voorbereiding op een uitzending naar Mali. De training speelde zich af onder de noemer ‘Black Scorpion’ op Legerplaats Harskamp.

“Alles wat ze daar moeten doen, oefenen ze hier nog eens”, legt vaandrig Bart van het Korps Commandotroepen uit.“Vandaag gaat het om een inlichtingenopdracht. Door het oefendorp in te gaan en te praten met de bevolking, moeten de mannen een goed beeld krijgen van hoe het er in de omgeving voor staat.”

Straks in Mali maken deze commando’s deel uit van de Special Operations Land Task Group (SOLTG) en voeren dergelijke opdrachten uit. Vaak brengen ze daarvoor meerdere dagen achter elkaar buiten de poort door. De intel die zij verzamelen is cruciaal voor de VN-missie (Minusma). Maar in een gebied 4 keer zo groot als Nederland, met het gevaar te stuiten op bermbommen, maken de commando’s regelmatig gebruik van vervoer per Chinook-transporthelikopter. Voor een goede samenwerking werd daarom ook getraind met 2 Chinooks en collega’s van de luchtmacht.

Niet alleen zij ondersteunen de commando’s. Dat doen ook de zogenoemde ondersteunende eenheden, zoals de inlichtingeneenheid Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance Commando (JISTARC), medisch personeel, de genie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Vaandrig Bart: “Het Korps Commandotroepen is een elite-eenheid, maar zonder dit soort ondersteuning zijn wij behoorlijk beperkt. Door  samenwerking met andere diensten zoals het DHC kunnen wij in Mali nog effectiever opereren en vergroten wij ons operatiegebied.”

bron defensie
foto  defensie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: