“Het is niet meer acceptabel om voor de veiligheid van het NAVO-verdragsgebied alleen maar naar de andere kant van de oceaan te kijken. Om te verwachten dat een oneindige stroom van geld, mensen en materieel naar Europa komt”, waarschuwde Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk woensdag 22 juni in de Amsterdamse RAI. Daar opende hij de 13e editie van de Maritime/Air Systems & Technologies-beurs en -conferentie. Aan het evenement, onder wisselend gastheerschap, deden dit keer 27 landen uit alle windstreken mee.
Verkerk: “Als Europeanen en NAVO-lidstaten dragen wij evenveel verantwoordelijkheid. Daarom is het niet vreemd dat de VS kijken naar een Europees antwoord op problemen in het Europese theater.” Verkerk benadrukte dat de defensiebudgetten beperkt zijn en daarom gewoekerd moet worden met het beschikbare geld om het gat met de tegenstanders zo klein mogelijk te houden. De Koninklijke Marine heeft zich toegelegd op het ontwikkelen van het concept, om bemanningen terug te brengen, maar de prestaties van het schip te verbeteren. Dat kan volgens Verkerk dankzij meer automatisering en meer systeemintegratie aan boord. “Een dergelijke innovatie is alleen mogelijk als Defensie en de industrie nauw samenwerken”, zei hij. De veranderende wereld vergt wat hem betreft ook doorlopend aanpassingen aan schepen inclusief hun wapensystemen.
“Het is de enige manier om kosteneffectief om te gaan met de budgetten.” Hij voorspelde ook de ontwikkeling van nieuwe wapensystemen zoals lasers. “We hebben die nieuwe systemen keihard nodig om ons te kunnen verdedigen tegen nieuwe dreigingen.”
Het evenement begon gisteren al met een receptie aan boord van Zr.Ms. Holland. Het patrouilleschip ligt afgemeerd in de Amsterdamse haven. Daar ligt ook het Amerikaanse Landing Platform Dock USS Carter Hall.
Mening ODB
Moedige woorden maar de Nederlandse politiek is aan zet. Na meer dan 25 jaar van afbraak wordt het tijd om het roer om te gooien en om verantwoording te nemen. In de afgelopen drie jaar heeft het kabinet Rutte II het partij program van de PvdA voorrang gegeven. Deze punten waren in 2013:
- Delen krijgsmacht samenvoegen met België, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk.
- Verdere inkrimping op de krijgsmacht door specialisatie en internationale samenwerking.
- Nederland moet deel autonomie opofferen.
- Geen voorkeur JSF. Doorgaan met F16, op termijn ander toestel.
- Geen wapenverkoop aan landen die mensenrechten schenden.
Niet alles is naar binnen gehengeld, maar de meeste punten zijn behaald en wat blijft dan over? Inderdaad geen tanks meer, 9 tot 12 F16’s, wat schepen. En dat alles in erbarmelijke staat van onderhoud, dus inzetbaarheid beperkt. Als grootste boosdoener; het uitkleden van het defensiepersoneel. En het wordt er maar niet beter op. Juist de Amerikanen innoveren en daar kopen wij toch de wapens? Maar op mensen, leiderschap en uitrusting wordt in de VS juist niet bezuinigd. Daar weten ze al eeuwen dat je in mensen moet investeren en dan komt de innovatie vanzelf. Kosteneffectiviteit is voor Albert Heijn en consorten, maar mag nimmer een leidraad zijn voor ’s lands veiligheid, vrede en welvaart.