30 mei, 2024
DefensieCiviel medegebruik Gilze Rijen mogelijk

Civiel medegebruik Gilze Rijen mogelijk
C

GILZE-RIJEN – Er is mogelijk snel sprake van civiel medegebruik van vliegbasis Gilze-Rijen. In 2013 moet een experiment beginnen, waarbij het onderhoud aan civiele helikopters op de basis tussen Tilburg en Breda zal plaatsvinden. Ook wordt gekeken naar testmogelijkheden voor de ‘vliegende auto’ PAL-V.

Een werkgroep heeft in opdracht van overheid en bedrijfsleven de mogelijkheid van civiel medegebruik van vliegbasis Gilze-Rijen onderzocht. Deze week is het eerste rapport aangeboden aan minister van Defensie Hans Hillen.

Pal-V

Het geplande experiment gaat om het onderhoud aan de zes Eurocopter EC135-helikopters van de ANWB en twee van de Duitse zusterorganisatie ADAC. Het onderhoud zal worden uitgevoerd door de Daedalus Aviation Group, in samenwerking met ADAC Luftfahrt Technik.

De werkgroep ziet ook andere mogelijkheden. Het betreft de oprichting van een nationaal civiel-militair kenniscentrum voor simulatie, de versteviging van de relatie tussen vliegbasis en onderwijs en civiel medegebruik van het in Gilze-Rijen gevestigde Vliegveiligheid Oefen- en Trainingscentrum (VOTC).

Vliegbasis Gilze-Rijen is een belangrijke werkgever voor de omgeving. Sinds de oprichting van het Defensie Helikopter Commando werken er zo’n 2.100 mensen. Omwonenden klagen wel over meer geluidsoverlast sinds de uitbreiding van de helikoptervluchten op de vliegbasis

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: