15 april, 2024
DefensieChroom-6 Onderzoek Onvolledig

Chroom-6 Onderzoek Onvolledig
C

Het onderzoek naar de resten van chroom-6 en uranium in gebouwen van een voormalig Navo-depot in Ter Apel is onvolledig. Dat hebben oud-medewerkers van het depot bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) Groningen gemeld, aan RTV Noord van maandag 26 oktober.

De GGD onderzocht op verzoek van het ministerie van Defensie de gebouwen om uit te zoeken of de huidige gebruikers risico lopen om aan chroom-6 te worden blootgesteld. In het depot werd vroeger met een kankerverwekkende chroomverf gewerkt.

Volgens de GGD is dat niet het geval; wel werd er uranium aangetroffen. Waar dit vandaan komt is nog onduidelijk, mede omdat uranium ook als natuurlijk element in de bodem voorkomt. Daarop adviseerde de GGD om aanvullend onderzoek te doen, een advies dat door het ministerie van Defensie is overgenomen.

Voormalig werknemers trekken nu aan de bel, omdat er volgens hen korrels in de ventilatiesystemen zitten die vocht vasthouden om de luchtvochtigheid zo laag mogelijk te houden. De GGD heeft deze ventilatoren echter niet onderzocht, maar overweegt dit na de meldingen nu alsnog te doen.

We moeten nog wat meer informatie verzamelen, maar overwegen in ons aanvullend onderzoek de luchtsystemen mee te nemen“, zegt, onderzoeksleider Frans Greeven van de GGD.

De voormalig medewerkers maken zich grote zorgen over de huidige gebruikers van het pand en zeggen niet te weten in welke mate ze aan de giftige stoffen zijn blootgesteld. Zelfs voormalig medewerkers van een schoonmaakbedrijf dat de loodsen grondig schoon heeft gemaakt, hebben dezelfde zorgen geuit.

Volgens de onderzoeksleider is er echter geen reden tot ongerustheid en is het “absoluut onwaarschijnlijk” dat het opgeruimde vuil iets met chroom-6 te maken heeft.

bron: RTV Noord/Nu.nl

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: