26 mei, 2024
DefensieBronzen Schild voor DGLC

Bronzen Schild voor DGLC
B

Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, reikt op donderdag 26 februari het Bronzen Schild uit aan het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando(DGLC) voor optreden tijdens de Patriotmissie in Turkije. Het schild, de hoogste groepswaardering binnen de landmacht, is pas negen keer eerder uitgereikt en wordt alleen bij hoge uitzondering gegeven.

Op 26 januari is een einde gekomen aan twee jaar inzet van Nederlandse militairen. Met het Patriotsysteem zorgden zij voor de bescherming van de miljoenenstad Adana tegen mogelijke aanvallen met ballistische raketten vanuit Syrië. Door de hoge mate van inzet, motivatie en flexibiliteit van het personeel en met steun vanuit het thuisfront, heeft de eenheid zijn opdracht 24/7 waar gemaakt in Zuid-Turkije. Deze missie heeft veel van het materieel, personeel en thuisfront gevraagd.

Eerder werd de onderscheiding in 2011 uitgereikt aan de Oorlogsgravenstichting voor de zorg van Nederlandse oorlogsgraven waar ook ter wereld. Andere eenheden die werden onderscheiden waren 108 Commandotroepen compagnie van het Korps Commandotroepen (2006); het 44 Pantserinfanteriebataljon ontving het schild voor het optreden in Libanon als onderdeel van UNIFIL (1983); de Explosieven Opruimingsdienst Defensie voor het meer dan 25 jaar vervullen van hun taak (1981); tenslotte werden vier onderscheidingen uitgereikt aan verschillende eenheden voor hun optreden in Nieuw-Guinea in 1962 (1966).

Met het overhandigen van het Bronzen schild wil Commandant Landstrijdkrachten zijn grote waardering voor het personeel uitspreken. Bij het bijzonder appèl staan ongeveer 500 militairen aangetreden op de paradeplaats van de Luitenant-Generaal Bestkazerne in Vredepeel.

Bron Mindef
Onderscheidingen forum

Arag Banner
Vorig artikel
Volgend artikel
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: