21 april, 2024
DefensieBorder Security Team Helpt Onderkoelde Migranten

Border Security Team Helpt Onderkoelde Migranten
B

Het Border Security Team (BST) op het Griekse eiland Chios is pas volgende week op volle sterkte maar stuitte eind deze maand al op bijna 200 migranten. Dat was het geval op 1 dag tijdens het uitvoeren van de grensbewakingstaak. De opvarenden waagden met 3 rubberboten de oversteek vanuit Turkije.

BST Chios 2016Bij het onbewoonde eiland Pasas, op zo’n 10 kilometer ten oosten van Chios, verleende personeel van de Koninklijke Marechaussee en de Koninklijke Marine hulp. Onder de migranten waren veel vrouwen en kinderen onder wie een aantal onderkoeld.
Met snelle vaartuigen van de marine zijn de migranten naar het nabijgelegen Oinousses gebracht. Marechaussees en marinepersoneel hielpen niet alleen de onderkoelde mensen, maar deelden ook slaapzakken, dekens en droge kleding uit. Via de lokale veerdiensten gingen de migranten vervolgens naar Chios. Daar werd iedereen in een speciaal ingericht aanmeldcentrum geïdentificeerd en geregistreerd.

Het Nederlandse BST op Chios werkt onder de vlag van het Europese Grensbewakingsagentschap Frontex. Het BST ondersteunt op verzoek van Griekenland bij de enorme toestroom van migranten. Het doel is de grensbewaking te versterken, onder meer door het registreren en screenen van migranten. Daarnaast brengt het team migratiestromen in kaart en onderkent signalen van mensensmokkel. Naast marechaussee en marine maken ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Zeehavenpolitie daar deel van uit.

Bron:Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: