29 mei, 2024
DefensieBewaking Schiphol verhoogd

Bewaking Schiphol verhoogd
B

Na de aanslag hedenochtend op Brussels Airport Zaventem en vier metrostations in Brussel zijn de veiligheidsmaatregelen op Schiphol direct aangescherpt. De Koninklijke Marechaussee (Kmar) zette gelijk  extra patrouilles in en is meer zichtbaar aanwezig.

Dezelfde maatregelen zijn overigens door de Kmar getroffen op de vliegvelden in Rotterdam en Eindhoven.”Dat doen we uit voorzorg, niet omdat concrete aanwijzingen voor een terreurdaad op Schiphol bestaan”, aldus de woordvoerder.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat weten constant in gesprek te zijn met de Belgische collega’s. “Het dreigingsniveau in Nederland blijft vooralsnog hetzelfde, maar we kunnen pas later vandaag eventuele besluiten nemen, als we meer details weten van de aanslagen in Brussel.”

Regionale vliegvelden als Rotterdam en Eindhoven verwijzen net als Schiphol naar de NCTV als het gaat om veiligheidsbeleid. Wel zijn de operationele afdelingen (luchtverkeersleiding en operaties) druk bezig met het opvangen van vliegverkeer naar Brussel dat vanochtend moest uitwijken omdat de luchthaven Zaventem is gesloten, net als het spoor en metrostations en de toegangswegen rond de Belgische stad.

Inmiddels zijn zes vluchten met als eindbestemming vliegveld Zaventem omgeleid naar Schiphol, één toestel is uitgeweken naar Maastricht-Aachen Airport. “Ook is ruimte gemaakt in de planning om nog extra vliegtuigen vanuit het Belgische luchtruim op te kunnen vangen in het Nederlandse luchtruim en uit te laten wijken naar, bijvoorbeeld op Rotterdam Airport”, aldus Luchtverkeersleiding Nederland. Twee vliegtuigen die vanaf Schiphol met de bestemming Brussel zouden vertrekken zijn aan de grond gehouden.

bron: Kmar/De Telegraaf/ Paul Eldering/redactie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: