24 mei, 2024
DefensieBeter Inzetbaar Door Chirurgisch(SOST) Team (?)

Beter Inzetbaar Door Chirurgisch(SOST) Team (?)
B

Een commando loopt een schotwond op tijdens een geheime missie in een afgelegen oord. Hoe krijg je hem dan binnen de voorgeschreven tijd aan een infuus op een operatietafel? Het Special Operations Surgical Team (SOST) biedt op termijn uitkomst. Een pilot met dit gespecialiseerde medische team startte eind 2019. Nu heeft het de 1e ervaring onder operationele omstandigheden opgedaan tijdens Oefening Flintlock. Gisteren kwam het team terug uit Burkina Faso.

Het SOST vergroot de flexibiliteit en daarmee de slagkracht van de Netherlands Special Operations Forces (SOF). Deze zogenoemde ‘enabler’ maakt meer mogelijk dan voorheen. Ook in verre oorden kunnen SOF medische zorg krijgen die, zoveel als mogelijk, voldoet aan de Nederlandse normen. Zelfs als sprake is van een (zeer) korte reactietijd en primitieve inzetomstandigheden. Het SOST maakt het Korps Commando Troepen en de Maritime Special Operations Forces dus minder afhankelijk van anderen en is in feite onmisbaar voor de SOF-inzet van de toekomst .

Het SOST is een medische capaciteit is en de teamleden zijn of worden geen operators. De verschillende expertises moeten bij de teamleden blijven met de bijbehorende achtergrond.Een SOST bestaat uit 6 personen, met ‘damage control surgery’ als core business. Zij oefenen met de verschillende SOF om inzicht te krijgen in hun optreden. Zij moeten dus sowieso de militaire basisvaardigheden op orde hebben. Denk aan schietvaardigheid en het (over)leven in primitieve omstandigheden. De leden zullen bewapend zijn voor zelfbescherming en voor bescherming van patiënten, maar de force protection wordt gedaan door SOF of conventionele eenheden.

Maar voordat het SOST gecertificeerd en operationeel is, moet ze nog een aantal stappen doorlopen. Een daarvan, het optreden in een expeditionaire setting, is nu afgevinkt. Bekeken werd onder meer hoe de medische apparatuur het houdt onder zware omgevingsomstandigheden. En nog belangrijker: zorgen dat medici en operators vlekkeloos samenwerken. Beide beroepsgroepen hebben tenslotte hun eigen taal en gebruiken. Alles rond de oefening Flintlock werd betaald met de extra gelden voor Defensie en is een 1e aanzet om de ondersteuning van special forces te versterken.

Bron: Defensie
Foto: AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: