28 mei, 2024
DefensieBestrijding Grens Overschrijdende Criminaliteit

Bestrijding Grens Overschrijdende Criminaliteit
B

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft vandaag een internationaal akkoord gesloten over de bestrijding van grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit met drie buurlanden. Nederland, Frankrijk, België en Luxemburg hebben in Luxemburg afgesproken om nauwer te gaan samenwerken om de grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden.

Nauwere samenwerking is nodig omdat criminele groepen de landsgrenzen overschrijden. Van der Steur is verheugd over het akkoord. “Als we de handen ineen slaan kunnen we internationaal opererende criminelen effectiever aanpakken”. In het actieprogramma dat vandaag getekend is ligt de nadruk op de ontmanteling van criminele drugsnetwerken en rondtrekkende criminele groepen die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als diefstal, inbraak en oplichting.

In het programma staat dat de vier landen intensiever gaan samenwerken om beter zicht te krijgen op criminele samenwerkingsverbanden, dat ze meer gezamenlijke opsporingsactiviteiten zullen ontplooien en dat ze samen zullen optrekken om de opbrengsten van criminele activiteiten af te pakken.

In de grensregio’s werkten deze landen al samen om drugstoerisme te bestrijden. Het nieuwe akkoord gaat verder dan deze zogeheten Hazeldonk samenwerking. De nieuwe afspraken gaan niet alleen over de bestrijding van drugstoerisme, maar ook over de bestrijding van rondtrekkende criminele groepen en metaaldiefstal. Ook beperkt de samenwerking zich niet tot de grensregio’s.

Bron: Veiligheid en Justitie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: