23 juli, 2024
DefensieBescheiden bijdrage Nederland aan VN-missie in Zuid-Soedan

Bescheiden bijdrage Nederland aan VN-missie in Zuid-Soedan
B

Nederland doet mee aan een nieuwe VN-missie. Deze keer naar Zuid-Soedan. Dit maakte het kabinet 30 september jl. in een artikel 100 brief bekend. Het kabinet spreekt van een bescheiden maar relevante bijdrage.

De bevolking van Zuid-Soedan sprak zich in januari 2011 na een referendum uit voor onafhankelijkheid (98,83% was voor deze onafhankelijkheid). Dit referendum was onderdeel van het vredesakkoord uit 2005, dat een einde maakte aan een langdurige burgeroorlog met Noord-Soedan.

Het accent van deze missie ligt op het opbouwen van mensenrechten, bescherming burgerbevolking en het beheersen van conflicten in de nieuwe staat Zuid-Soedan. In totaal doen 10.000 man mee aan deze nieuwe VN missie die United Nations Mission in the Republic of South Sudan (UNMISS) genoemd wordt. Deze missie duurt 2 jaar tenzij de VN Veiligheidsraad het mandaat verlengt.

UNMISS wordt voor de Nederlandse deelname een geïntegreerde missie, waarin militaire en civiele inspanningen worden gecombineerd en zal bestaan uit maximaal 30 mensen, van wie 15 tot 20 marechaussees en 4 man van de KLPD, 2 militairen voor liaison met het Zuid-Soedanese leger, overige bemensing gaan naar het hoofdkwartier van UNMISS.

bron: MINDEF, NU.nl
Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: