23 juli, 2024
DefensieBert Koenders (PVDA) Wil Extra Missie Afrika

Bert Koenders (PVDA) Wil Extra Missie Afrika
B

Nederland gaat wellicht deelnemen aan een nieuwe Europese missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). De regering is bereid enkele stafofficieren beschikbaar te stellen voor de militaire adviesmissie “EU Military Advisory Mission” (EUMAM) CAR, als beroep op Nederland wordt gedaan.

Het gaat om een voortzetting van het huidige beleid, meldde een woordvoerder van minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken (BuZa) maandag jl. desgevraagd. De handvol Nederlandse stafofficieren die zonodig beschikbaar zijn voor de huidige missie in de CAR, kunnen eventueel ook voor de nieuwe missie beschikbaar worden gesteld. De ministers van BuZa van de Europese Unie (EU) gaven eerder maandag in Brussel het groene licht voor de missie.

EUMAM moet helpen bij de hervorming van de strijdkrachten in het door geweld geteisterde land. EUMAM wordt na 15 maart a.s. de opvolger van de Europese vredesmissie EUFOR CAR, waaraan Nederland al drie stafofficieren levert.

De toekomstige missie gaat maximaal zestig man tellen en is bedoeld voor één jaar, vanaf het moment dat de voorbereidingen zijn afgerond. De kosten zijn begroot op 7,9 miljoen euro. Het hoofdkwartier komt in de hoofdstad Bangui.

bron ANP/NU.nl

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: