21 juni, 2024
DefensieBelgische F-16’s Onderscheppen Russische Blackjacks

Belgische F-16’s Onderscheppen Russische Blackjacks
B

Twee Russische vliegtuigen zijn vanmorgen het Nederlands verantwoordelijkheidsgebied binnen gevlogen, zonder zich te houden aan procedures. Om de toestellen te onderscheppen stegen twee Belgische F-16’s op. Die gingen boven Noord-Oost Nederland door de geluidsbarrière. Dat veroorzaakte een enorme knal (sonic boom).

TU-160
Boven de Noordzee identificeerden de Belgen afkomstig van vliegbasis Florennes de Russische toestellen: ‘Blackjack’ TU-160 Tupolev-bommenwerpers. De jachtvliegtuigen volgden de Russen totdat de Britse Royal Air Force de begeleiding overnam. De luchtgevechtsleiding van het Air Operations Control Station in Nieuw-Milligen stuurde de F-16’s aan.

Bewaking luchtruim BeNeLux
De Belgen bewaken tot en met augustus het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg. Zij namen vorige week het stokje over van Nederland. Beide landen voeren deze taak bij toerbeurt uit.

Passend reageren
Een van de taken van de Koninklijke Luchtmacht en de Belgische Luchtcomponent is passend reageren op schendingen van het Benelux-luchtruim. Daarvoor staan permanent twee F-16-jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat.

24/7
In Nederland voeren F-16’s van de vliegbases Volkel en Leeuwarden deze taak uit. Het luchtruim wordt 24/7 in de gaten gehouden door de luchtgevechtsleiding in Nieuw-Milligen. De Belgische F-16’s staan op vliegbases Kleine Brogel en Florennes. Het Belgische Control and Reporting Centre dat continu het luchtruim monitort, staat in Glons.

Bron: Mindef
Foto: Google Earth/Mindef/BAF/redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: