17 juli, 2024
DefensieBataljons Korps Nationale Reserve gereorganiseerd

Bataljons Korps Nationale Reserve gereorganiseerd
B

Met militair ceremonieel voegde de Koninklijke Landmacht op vrijdag 7 september en zaterdag 8 september vier bataljons van het Korps Nationale Reserve samen tot twee nieuwe eenheden. Vrijdag 7 september gingen op het Marktplein in Steenwijk twee bataljons (10de en 40ste)  over in het nieuwe 10 Natresbataljon. De dag daarna werden op het Marktplein voor de Nieuwe Kerk in Delft twee bataljons (20ste en 50ste) samengevoegd tot 20 Natresbataljon.

De samenvoeging van de Natresbataljons is één van de bezuinigingsmaatregelen binnen Defensie. Het aantal Natresbataljons wordt terug gebracht van vijf naar drie bataljons. Met de integratie verdwijnen tientallen beroeps- en reservistenfuncties binnen de stafdetachementen van de bataljons, waarmee het bijdraagt aan de bezuinigingsmaatregelen binnen Defensie.

 

Bataljons Korps Nationale Reserve gereorganiseerd
Bataljons Korps Nationale Reserve gereorganiseerd

Het samensmelten van de bataljons heeft ook te maken met een nieuwe organisatiestructuur, waarbij de landmacht brigades verantwoordelijk zijn voor ‘hun’ gebied in Nederland (zie landkaart). Vanuit de functie van Regionaal Militair Commandant beschikt elke gevechtsbrigade nu over 1 direct inzetbaar Natresbataljon:

  • 10 Natresbataljon (6 compagnieën) valt onder 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte;
  • 20 Natresbataljon (6 compagnieën) valt onder 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen;
  • 30 Natresbataljon (5 compagnieën) valt onder 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot.

 

De bataljons bestaan elk uit zo’n 1.000 uit mannen en vrouwen (reservisten) die, naast hun functie in de burgermaatschappij, werkzaam zijn als militair. Zij kunnen worden ingezet voor het bewaken en beveiligen van belangrijke militaire of civiele objecten in Nederland, zoals (lucht)havens en energiecentrales. Daarnaast verlenen de bataljons militaire bijstand in het kader van openbare orde en veiligheid en bieden ze hulp tijdens grote calamiteiten.

Bron MINDEF

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: